Proiect pilot de cercetare în România: dresarea câinilor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2

Publicat de Corina Muntean, 28 aprilie 2021, 10:58 / actualizat: 28 aprilie 2021, 12:26
Un proiect pilot de cercetare derulat de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, care presupune dresarea câinilor pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, a dat deja rezultate foarte bune.
În septembrie anul trecut au fost selectate cinci exemplare din rasa ciobănesc german și unul din rasa ciobănesc belgian, iar în ianuarie 2021 a început antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2 recoltate de la pacienți infectați cu coronavirus.
Dr. Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara:
Am participat la această ședință de evaluare a câinilor și toți câinii, în procent de sută la sută, au recunoscut aceste probe și au recunoscut, printre probele de la pacienţi care /nu/ aveau COVID şi probe diverse, cu mirosuri de alimente sau alte tipuri de mirosuri. Mai mult, după ce am acoperit mirosurile de la pacienţii cu… toate probele, cu un parfum, câinii au identificat și atunci probele pozitive.
Dr. Virgil Musta a mai afirmat că cercetările vor fi continuate, pentru că sunt rezultate interesante. Spre exemplu, câinii au reușit să depisteze pacienți infectați care nu aveau încă testul pozitiv. Câinii au sesizat probe negative și de curiozitate, s-a testat persoana respectivă după două zile și s-a constatat că persoana este pozitivă. Altfel spus, câinii au reușit să depisteze infecția, înainte ca testul să fie pozitiv, motiv pentru care cercetătorii cred că patrupedele pot recunoaște un miros legat de anumite substanțe eliminate de omul infectat.