Proiect pentru persoanele cu leziuni cerebrale posttraumatice

Publicat de radiomures, 22 iulie 2015, 18:03
În cadrul proiectului ABI-Acquired Brain Injury, derulat de Alpha Transilvană, 17 specialişti şi voluntari ai fundației au avut posibilitatea de a cunoaşte metode integrate de dezvoltare și reintegrare socio-profesională a persoanelor cu leziuni cerebrale posttraumatice.
De asemenea, cei instruiți în cadrul proiectului au aflat informații importante cu privire la influența traumei asupra vieții persoanei în cauză cât şi a familiei, a prietenilor şi a societăţii în general.
Specialiștii au fost pregătiți de o organizație din Ungaria, care împreună cu profesioniști din Slovenia, Austria şi Franța au dezvoltat metode inovatoare pentru munca cu persoane cu aceste afecțiuni.
Specialiștii fundației au tradus în limba română Manualul de instruire ABI urmând ca în viitor să organizeze traininguri pentru alți specialiști care lucrează în acest domeniu.
Coordonator Programul Atrium din cadrul Fundației Alpha Transilvană, Banga Erzsébet:
”Pe perioada în care a fost derulat și-a propus să instruiască specialiști în ceea ce privește metodele integrate de dezvoltare și reintegrare socio-profesională a persoanelor cu leziuni cerebrale post traumatice, pentru că zona această de cunoștiințe și de metode nu este destul de acoperită sau sunt foarte multe nevoi în ceea privește metodele folosite de către specialiști, am crezut că este bine venit în cadrul specialiștilor și voluntarilor de a aduce pentru ei această posibilitate de a se dezvolta”.
Doar în Europa, 50.000 de persoane mor anual şi alte 10.000 rămân cu sechele grave din cauza acestor leziuni. Cauzele sunt multiple, de la accidente rutiere, căderi, tumori cerebrale, până la infecții virale și accidente vascular cerebrale.
Raluca Creţ
Sursa foto: Shutterstock.com