Proiect pentru monitorizarea râului Mureș
Publicat de Corina Muntean, 19 octombrie 2018, 18:06
Asociația „Grupul Milvus” în parteneriat cu PROPARK – Fundația pentru Arii Protejate lansează un amplu proiect de realizare a unui plan de management pentru mai multe arii protejate Natura 2000 de-a lungul râului Mureș, din județul Mureș.
Scopul proiectului este de a asigura un management eficient al ariilor naturale pentru protejarea biodiversității din zonele vizate prin realizarea unui plan de management, cartarea mediului fizic, cartarea și evaluarea stării de conservare a siturilor, elaborarea de studii, creșterea gradului de conștientizare, dar și informarea strategică a vizitatorilor și locuitorilor din localitățile de pe raza ariilor protejate Natura 2000.
Proiectul vine în întâmpinarea unei probleme importante identificate de Asociația „Grupul Milvus” de-a lungul timpului – inexistența unui inventar cuprinzător și fidel al speciilor și habitatelor de interes comunitar sau național din siturile respective.
Responsabilul de comunicare al Grupului Milvus, Iulia Vizi:
Fără apă curată, fără un loc natural, nu putem să trăim. Acesta este motivul pentru care Grupul Milvus inițiază acest proiect pentru următorii trei ani, pentru a face o evaluare completă a speciilor și a habitatelor care trăiesc în zona proiectului. Sunt mai multe porțiuni ale râului Mureș, între Deda și Iernut. La finalul acestui proiect, dorim ca planul de management care rezultă să fie înmânat Ministerului Mediului și autorităților, pentru ca râul Mureș să poată fi conservat, pentru a putea avea grijă de el, pentru a-l proteja, pentru a avea un mediu sănătos și să ne asigurăm că și generațiile viitoare vor putea bea o apă curată, nepoluată, din râul Mureș.”
Toate acțiunile preconizate în proiect vor avea în vedere informarea, conștientizarea și educarea locuitorilor din zonele protejate prin campanii specifice, educație durabilă în școli, tabere pentru elevi, întâlniri cu pescari și reprezentanți ai autorităților locale.
Proiectul are o durată de 36 luni și este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, având o valoare de peste 6 milioane de lei.
Raluca Creţ