Proiect național de servicii stomatologice pentru 10.000 de copii
Publicat de Rotar Mirela, 5 decembrie 2024, 15:00
Este ceea ce își propune Ministerul Familiei, care a lansat programul de servicii stomatologice esențiale pentru copiii proveniți din familii cu dificultăți financiare, ”Un copil, un zâmbet”.
Sprijinul este destinat familiilor cu venituri de până la 8.000 de lei net pe lună, pentru acoperirea parțială a costurilor consultațiilor, investigațiilor și tratamentelor stomatologice.
Reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi din România se pregătesc să discute mâine despre acest program în cadrul Consiliului Național al medicilor stomatologi din România.
Inițiativa este mai mult decât binevenită, precizează pentru Radio Tg.Mureș președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Mureș, dr. Blanka Petcu:
,,Acest program se bazează, de fapt, pe un studiu pilot privind sănătatea orală a românilor și de acolo s-a fundamentat necesitatea acestui program. Deci, este doar un început. Sperăm să putem implementa și mai multe. Chiar este necesar un astfel de program deoarece cea mai mare parte a populației din țara noastră duce lipsă de educație sanitară privind îngrijirea dentiției și singura modalitate este să-i abordăm printr-un program național de profilaxie. Nici părinții nu cunosc aspectele legate de îngrijirea dinților copiilor și se prezintă doar la probleme la cabinetul stomatologic. În primul rând familiile care au dificultăți financiare pot să acceseze acești bani…”
Deși a crescut de anul acesta plafonul acordat prin CJAS pentru servicii dentare gratuite pentru copii, acesta se epuizează în primele 3-4 zile de lună, din cauza costurilor ridicate la materialele stomatologice, spun medicii.
Toate produsele de acest fel vin din import și sunt chiar mai scumpe decât în străinătate din cauza taxelor suplimentare. Prin urmare, dentiștii români sunt nevoiți să lucreze la tarife mai mici, ceea ce a dus la dezvoltarea turismului medical, mai spune dr. Blanka Petcu:
,,Trebuie să ținem cont de faptul că toate materialele stomatologice sunt produse înafara țării noastre și ele au aceleași costuri, dacă nu chiar mai mari decât sunt în străinătate pentru că se pun și comisioane de comercializare către România. Astfel că manopera noastră, a stomatologilor, este ieftină, asta e realitatea. Serviciile furnizate de stomatologii din România sunt mai mici decât în străinătate decât în străinătate și de aici și turismul medical.”
Prin programul inițiat de către Ministerul Familiei vor fi acordate vouchere ce vor putea fi utilizate și pentru aplicarea aparatelor ortodontice, în funcție de indicațiile medicilor specialiști.
Pentru copiii care au între 6 și 18 ani, ar urma să se acorde vouchere în valoare de 1.500 de lei fiecare, iar bugetul alocat pentru anul viitor este de 15 milioane de lei.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că 2 din 3 copii din România au carii iar mai bine de jumătate dintre părinți declară că le este greu să acopere costurile tratamentelor stomatologice pentru copiii lor.
Autor: Cristina Bulbescu