Proiect de reducere cu 20 la sută a risipei alimentare în județul Harghita
Publicat de APETRI MARGARETA, 6 august 2024, 14:13
Săptămâna aceasta a fost lansat proiectul „Food Waste Prevention in Harghita County”, câștigat de Consiliul Județean.
Astfel, se va dezvolta o aplicaţie mobilă pentru a ajuta consumatorii să reducă risipa alimentară.
Directorul Asociației de Dezvoltare Rurală, László Csongor, precizează că CJ Harghita finanțează 50% din proiectul de 300.000 de euro atras de la Comisia Europeană:
Proiectul durează 24 de luni și implică 30.000 de persoane, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor urbani, privind gestionarea eficientă a alimentelor pe care le cumpără. Proiectul intenționează să dezvolte o aplicație mobilă, scopul este de a avea 1000 de consumatori implicați activ în reducerea risipei, pentru reprezentanții restaurantelor și elevi la profiluri gastronomic. Aceste programe vor include cele mai bune practice și o mai bună planificare a stocurilor.
László Csongor subliniază că aruncând mâncare irosim nu doar alimentele în sine, ci şi toate resursele naturale necesare pentru producerea, transportul şi depozitarea lor. Aceasta înseamnă o presiune suplimentară asupra mediului şi o contribuţie la schimbările climatice.
Autor: Valeriu Russu