Proiect de lege de consolidare a clădirilor de patrimoniu cu risc seismic ridicat
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 martie 2021, 16:56
În ultimii 30 de ani în toată țara au fost consolidate din fonduri publice doar 26 de clădiri cu risc seismic din toată țara, drept care Ministerul Culturii relansează programul pentru consolidarea acestor clădiri.
La această oră 91 de obiective sunt incluse în Programul Naţional de Restaurare, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, la comemorarea a 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.
În județul Mureș, din 1018 obiective aflate pe lista monumentelor istorice, cele mai importante sunt în Sighișoara și Saschiz, aflate pe lista UNESCO, a declarat directorul Direcției Județene pentru Patrimoniu, Nicolae Băciuț:
Neexistând niciun precedent seismic în județul Mureș, eu nu știu să se fi întocmit evaluări de risc seismic de către proprietarii clădirilor. În Sighișoara e zidul Cetății medievale mai șubrezit și Turnul cu Ceas. Ar mai fi la Saschiz Biserica evanghelică, dar în ultimul deceniu aici s-au executat ample lucrări de consolidare. Celelalte obiective din județul Mureș de pe lista monumentelor istorice sunt într-o bună stare și fără risc seismic.
Județul Mureș se află în zonă de risc seismic mediu în ceea ce privește efectele cutremurelor asupra construcțiilor, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Mureș, Dan Petru Daniel.
Acesta afirmă că la ISU Mureș sunt în evidență 7 clădiri expertizate tehnic la seism, pentru care s-a cerut expres expertiza, iar printre ele nu figurează cele din Sighișoara sau Saschiz. Dan Petru Daniel precizează că acest gen de consolidări anti-seism se fac doar la solicitarea proprietarului clădirii:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș are în evidență 7 clădiri expertizate seismic, cu risc seismic după cum urmează: patru în municipiul Tg. Mureș, două în municipiul Târnăveni și o clădire, biserica din Miercurea Nirajului, care este clădire de patrimoniu. M-am referit strict la ceea ce avem noi ca Inspectorat pentru situații de urgență în evidență, cu risc seismic, expertizate tehnic.
Pe lista Programului Naţional de Restaurare, anul trecut, mai erau incluse la consolidare, în Sighișoara, clădirea primăriei municipiului și fostul azil sau casa Nikos Beloianis, precum și castelul Bethlen în satul Țopa, comuna Albești.
Potrivit proiectului de lege, Ministerul Culturii va acorda 1 miliard de lei, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 și 2.
Valeriu Russu