Proiect de educaţie digitală la Întorsura Buzăului
Publicat de Rotar Mirela, 3 iulie 2024, 11:38
De astăzi, toți cei interesați, pot învăța cum să caute, în siguranță, informații pe site-uri, cum să obțină acte online, să își plătească facturile, să își facă programare la medic sau altele.
Profesori vor fi tineri voluntari care îşi vor dezvolta astfel abilităţile de comunicare, explică iniţiatoarea proiectului „Educaţie digitală pentru toţi”, Doina Pătrunjel:
Ne propunem să formăm activităţi digitale de bază pentru 15 persoane din zona Întorsura Buzăului, să creştem numărul de persoane capabile să utilizeze eficient plata cu cardul, aplicaţiile, programările on-line etc. Vom înfiinţa un grup de sprijin şi vom dezvolta abilităţile de comunicare ale tinerilor voluntari care vor testa un program intergeneraţional de educaţie digitală.
Chiar şi după terminarea proiectului, participanţii vor beneficia de consiliere dacă întâmpină dificultăți în lumea digitală.
Doina Pătrunjel:
Persoanele mai în vârstă întâmpină dificultăţi în plătirea facturilor, acestea vin în format electronic şi mulţi dintre seniori sunt debusolaţi, nu mai reuşesc să găsească metodele prin care să-şi plătească facturile, întâmpină dificultăţi în a-şi face programare la medic sau în alte situaţii, prin urmare în acest grup de sprijin va exista cel puţin un voluntar care îi va ajuta să rezolve problemele curente.
Participanţii vor beneficia şi de sesiuni de instruire cu privire la modalităţile de utilizare în siguranţă a aplicaţiilor on-line, susţinute de reprezentanţi ai unor instituţii bancare
Prima sesiune începe are loc azi, la ora 18:00, la Casa de Cultură.
Proiectul „Educație digitală pentru toți” este realizat de ACS RETELIN Întorsura Buzăului și finanțat de Primăria Întorsura Buzăului.
Statisticile naționale arată, de altfel, că digitalizarea are ca efect social și „decalajul digital” (digital gap), cu alte cuvinte, o formă de inegalitate socială determinată de accesul diferit la internet, dar și de gradul de alfabetizare digitală.
„Conform Digital Citizens, doar 52% dintre români utilizează Internetul (spre deosebire de 72% la nivel european), 32% nu au utilizat niciodată internetul și doar 26% dețin abilități digitale de bază.Pe fondul digitalizării instituțiilor din România, mulți oameni întâmpină dificultăți atunci când au nevoie de o informație (adresa unei instituții, numărul de telefon, programul instituției, costul unei analize etc.), când vor să obțină o adeverință, certificatul fiscal, cazierul judiciar, rezultatele analizelor etc., când folosesc cardul bancar, când își plătesc facturile la utilități, parcarea, taxele și impozitele, când au nevoie de o programare la medic, la permise auto, la pașapoarte etc. sau când fac cumpărături online”, ne-a mai explicat coordonatoarea proiectului.
Autor: Sanda Vițelar