Proiect de dezvoltare a învățământului dual la Miercurea Ciuc

Publicat de Stan Lucian, 9 decembrie 2024, 15:00 / actualizat: 10 decembrie 2024, 7:56
Printr-un proiect de peste 120 de milioane de lei, din care 95 de milioane atrase prin PNRR de Primăria M. Ciuc, în vara lui 2026 în municipiu se va inaugura un modern campus educațional dual.
Anul trecut s-a creat la M. Ciuc un consorțiu ce include CJ Harghita, Sg. de Pădure și Miercurea Nirajului din județul Mureș, patru școli profesionale din municipiu, Universitatea Sapientia, întreprinderi, antreprenori, organizații profesionale și neguvernamentale.
Primarul Korodi Attila își doreşte creşterea numărului companiilor implicate, astfel încât şi locurile în învăţământul dual să fie mai multe:
În derularea programului ”Campus școlar dual”, până acum sunt implicate opt companii mari din regiune și patru asociații antreprenoriale. Dorim ca după finalizarea investiție, care va însemna și o remodelare a școlii profesionale existente, să avem cel puțin 240 de elevi implicați în pregătirea rofesională prin școala duală, și 100 de studenți de la Universitatea Sapienția. Lărgim consorțiul pentru companiile interesate să se implice în proiect, până pe 16 decembrie ele pot cere inițierea includerii lor în programul nostru.
Firmele partenere în sistemul de învățământ vor avea avantajul de a forma angajați care fac practică chiar la sediile lor, dar vor beneficia, potrivit legii, și de unele scutiri fiscale.
Primarul Korodi Attila a arătat că viitoarele calificări ale absolvenților sunt pliate pe specificul industrial al zonei:
Locația dezvoltării campusului este în campusul actual școlar de pe strada Toplița din Miercurea Ciuc, unde sunt cele trei licee tehnologice, Johannes Kajoni, Venczel Jozsef și Kos Karoly. Companiile vor avea avantajul de a avea acces la o resursă umană calificată care se poate pregăti în cadrul sediilor lor. Vorbim de industria alimentară, industria serviciilor turistice, electronic, automatizare, mecatronică, construcții, industria instalațiilor sanitare din construcții, activități conexe, a celor de prelucrare a lemnului.
La nivel național, acest proiect de învățământ dual este gestionat de Ministerul Educației și implică dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.
Autor: Valeriu Russu