Proiect de cercetare pentru obţinerea de materiale bioabsorbabile

Publicat de radiomures, 15 noiembrie 2016, 15:31
Acesta este implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş şi o companie din Sîngeorgiu de Mureș, specializată în instalații de încălzire prin inducție.
UMF a anunţat, pe site-ul propriu, că a primit finanţarea pentru derularea unui proiect de cercetare în urma căruia ar putea obține materiale medicale implantabile care să se fie resorbite de organismul uman.
Responsabilul de proiect din partea UMF Tîrgu-Mureş, dr. Kelemen Hajnal:
Acest proiect se poate utiliza în ortopedie, la implanturi. Un avantaj ar fi că cele metalice, de titan, se pot înlocui cu aliaje ușoare, cum este magneziu-calciu, împreună cu alte metale biocompatibile. De asemenea se poate utiliza și în cardiologie, pentru că, de exemplu, în cursul lunii trecute au fost implantate stenturi pe bază de magneziu.”
Dr. Kelemen Hajnal apreciază că primele rezultate ale proiectului, realizat în colaborare cu Institutul Politehnic Bucureşti, se vor vedea în 2018, după care materialele obținute vor intra în teste medicale.
Reprezentantul companiei mureșene și director de proiect, Kelemen Gyorgy, a explicat pentru RTM că în ecuație intră și Institutul Politehnic București:
Firma noastră participă prin realizarea unui echipament mai deosebit, de topire în câmp electromagnetic în levitație, Politehnica București efectuează cercetările metalurgice, iar Universitatea de Medicină și Farmacie efectuează cercetările de biocompatibilitate.”
Proiectul, în valoare de 1,6 milioane de lei, a fost acceptat spre finanţare în cadrul programului Ministerului Educaţiei de creştere a competitivităţii economiei româneşti.
Valeriu Russu