Proiect de 3,5 milioane de euro implementat în Sîngeorgiu de Mureș

Publicat de radiomures, 7 noiembrie 2017, 17:14
Intitulat ”O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”, proiectul își propune reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, fiind vizate în special comunitățile rome.
Începând din toamnă vor fi implementate măsuri integrate în domeniul educației, ocupării forței de muncă, furnizării de servicii medico-sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit, combaterea discriminării și promovarea interculturalității.
Primarul Comunei Sîngeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs:
E un fel de proiect pilot pentru că proiecte asemănătoare nu prea au fost derulate în România. E un proiect de integrare socială și sunt vizate, în special, familiile mai sărace de etnie romă. E un proiect bine gândit pentru că nu oferă bani beneficiarilor ci, mai degrabă, mijloace și instrumente de care se pot folosi ca să obțină bani și să iasă din acea categorie de familii sărace sau marginalizate.”
În urma unei cartagrafii, 70% din copiii de etnie romă din Sângeorgiu de Mureș nu merg la grădiniță iar jumătate dintre adulți nu au absolvit nici măcar 4 clase. De asemenea, peste 40% dintre adulți nu au lucrat niciodată.
Prin intermediul acestui proiect vor fi angajate 90 de persoane,cărora le va fi subvenționată angajarea timp de un an. Alți 10 romi vor fi susținuți să-și deschidă afaceri legale, spune managerul de proiect, Andreia Moraru:
Sunt zone în care totul nu este cum trebuie, atât condițiile de locuire cât și de ocupare. Sunt carențe educaționale, de igienă, de sănătate… cam totul. Dorim să rezolvăm problemele acestor comunități care se învârt într-un fel de cerc al sărăciei în care familia este prea săracă ca să investească în copil, care copil nu apucă să aibă o copilărie normală și care ajunge, la rândul lui, un părinte tânăr, cu mulți copii, locuind precar, lucrând la negru…”
Deoarece sunt conștienți că nu vor putea schimba radical mentalități în timp scurt, aceste forme de sprijin și consiliere trebuie să continue și după finalizarea proiectului, spune președintele Asociației Divers, Koreck Maria, partener în proiect:
Eu sunt convinsă că având la dispoziție 3 ani vom reuși să producem schimbări. Categoric, sunt persoane care nu văd o altă cale decât cea în care sunt acum dar noi o să le arătăm alte căi pe care să le considere după un timp că pot să iasă. Nu vom reuși să schimbăm radical mentalități formate. Au fost mai bune mentalitățile acum 25 de ani, noi așa vedem, în aceste zone marginalizate.”
Parteneri în proiect mai sunt Organizația Caritas și Școala Gimnazială din localitate.
Perioada de implementare a proiectului finanțat 80 % din fonduri europene este de 3 ani.
Cristina Bulbescu