Proiect de 12 milioane de euro pentru transportul public din Zona Metropolitană Tg. Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 13 iunie 2022, 11:59 / actualizat: 8 iulie 2022, 8:08
Zilele trecute a fost depus spre finanțare proiectul privind achiziția a 18 autobuze electrice care vor deservi transportul din zona limitrofă a municipiului Târgu Mureș.
Un prim pas în acest sens a fost făcut în luna mai când edilii celor 8 primării din zona metropolitană au semnat un acord de parteneriat.
Pe lângă Primăria Târgu Mureș sunt cuprinse în proiect primăriile din Sângeorgiu de Mureș, Sâncraiu de Mureș, Corunca, Livezeni, Sântana de Mureș, Cristești și Pănet.
Finanțarea proiectului este sigură iar autobuzele vor circula peste circa doi ani, precizează pentru Radio Tg.Mureș primarul Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán:
Acest proiect este aprobat, deci nu are nevoie de o altă aprobare în plus pentru că sunt fondurile destinate transportului public și pentru reședințe de județ/municipii și pentru dezvoltarea transportului urban. Este foarte binevenit pentru comune dar va însemna și o povară financiară destul de însemnată pentru comunele care fac parte din această rețea, ele fiind nevoite să subvenționeze ceea ce Târgu Mureșul face, adică abonamentele pentru studenți, pensionari…
Pe lângă subvențiile pentru transportul în comun, primăriile limitrofe trebuie să facă și alte investiții, spune primarul din comuna Livezeni, Bányai István:
Prima dată, aș vrea să ajungem acolo ca să avem linie de autobuze în Livezeni și în zonele limitrofe, care este foarte important, iar acest proiect vine exact, nu când trebuie pentru că, până la urmă, o să dureze câțiva ani până la implementarea totală, dar e bine că am reușit să-l depunem și avem posibilitatea ca peste câțiva ani să avem un autobuz electric modern care circulă între comună și Târgu Mureș. E nevoie, ca infrastructură, de o stație de încărcare undeva în Livezeni care, am înțeles că intră tot în proiect, și o să fie nevoie de o zonă de întoarcere… Noi avem infrastructura cât de cât gata pentru că avem toate stațiile cu alveole.
Finanțarea achiziției celor 18 autobuze electrice, care vor asigura transportul public de persoane în zona periurbană, se va face prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Valoarea totală a proiectului este de circa 12 milioane de euro, ceea ce înseamnă că fiecare autobuz costă circa 600.000 de euro, sumă ce include și infrastructura.
Pe lângă aceste autobuze, Primăria Municipiului Târgu Mureș mai are în plan dezvoltarea benzilor dedicate transportului în comun și achiziția în acest an a încă 50 de autobuze noi.
Cristina Bulbescu