Proiect controversat al CL Tg. Mureș, privind arta stradală
Publicat de Corina Muntean, 20 februarie 2019, 19:34
Astăzi, Radio Tg. Mureș găzduiește o dezbatere pe tema regulamentului de desfășurare a performanțelor artistice stradale, aprobat de deliberativul municipal.
Redactorul șef al Radio Tg. Mureș, Szasz Attila a subliniat că instituția ca serviciu public, dincolo de rostul său mediatic, e dispusă să creeze cadrul pentru cât mai multe dezbateri publice pe teme de interes comunitar:
În nume personal, Szasz Attila spune că nu a existat o reală dezbatere publică pe subiect, în plus existența unei comisii care acordă sau nu dreptul de manifestare artistică în stradă, este inutilă:
Cea mai mare problemă a acestui proiect exact asta a fost, că n-a existat o dezbatere publică înainte de a se adopta. Dacă ar exista aceste dezbateri și s-ar găsi un forum unde oamenii care sint vizați de aceste hotărâri, indiferent despre care vorbim, lucrurile ar fi mult mai bine făcute și ar naște mai puține tensiuni. Inițiativa noastră, care se numește ”Haideți să discutăm”, se referă exact la necesitatea acestor debateri. Apoi, nu văd utilitatea constituirii unei comisii, care mai mult complică decât ajută lucrurile.”
La rândul său, directorul Teatrului Național, Gasparik Attila, susține că o asemenea comisie, care se va constitui de câte ori e necesară validarea unui artist stradal, este ilegală și neconstituțională. Managerul Naționalului târgumureșean a anunțat, în urma unei hotărâri a Consiliului de Administrație, că niciun membru al instituției nu va participa la ședințele acestei comisii.
Gasparik Attila atrage atenția că se va ajunge ca organizarea de evenimente culturale aniversare ca 1 Decembrie pentru români sau 15 martie pentru maghiari, să ajungă în fața acestei comisii:
Pe mine mă deranjează existența acestei hotărâri, nu cred că cineva are în custodie strada sau piețele orașului și vrea să facă niște reguli unde ele nu ar trebui să existe. Prin această hotărâre, care este neconstituțională, Consiliul Local a reintrodus cenzura. Fiindcă dreptul de liberă exprimare este îngrădit când ei au stabilit, fără acordul instituțiilor, o comisie de opt persoane care verifică conținutul artistic, or asta este cea mai gravă problemă.”
Consilierul local Vajda György, inițiatorul proiectului, a studiat regulamente similare în metropole din America de Nord și Europa, a subliniat că nu se pune problema constituirii unei cenzuri:
Ideea nu era de a constitui o comisie de cenzură, inclusiv acea formulă de licențiere am preluat-o din cea folosită în New York, care ascultă pe cei care vor să se manifeste în stradă. A avea reguli și regulamente nu înseamnă a fi anticonstituțional. Nu are nicio tangență cu manifestările culturale, iar această artă stradală se referă la acel om care închiriază un anumit spațiu pe o anumită perioadă, iar acest regulament vine în apărarea acelui artist.”
Prin hotărârea de Consiliu Local, la Tg Mureș vor putea fi autorizați artiștii de teatru sau pantomimă, păpușari, cântăreți muzicieni, acrobați, iluzioniști sau contorsioniști, clowni, jongleuri sau dansatori sau artiști plastici.
Aprobarea va fi dată de o comisie formată din membrii ai instituțiilor de cultură din municipiu.
Artiștii stradali vor achita o taxă pentru ocuparea domeniului public, iar elevii Liceului Vocațional de Artă și studenții Academiei de Artă din Tîrgu Mureș sunt scutiți.
Valeriu Russu