Programul ”Tomata” se extinde și alte legume

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 decembrie 2020, 15:34
În România, producție de legume este mult sub cererea de pe piață, iar marile supermarketuri caută producători locali cu produse de calitate pentru că în acest fel fac economii la transport.
Pentru că pogramul Tomata a avut succes, Ministerul Agriculturii intenționează ca din 2021, timp de 7 ani, să extindă finanțarea la toate celelalte legume, a explicat directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Pentru exercițiul financiar 2021-2027 acest program, ”Tomata” va fi înlocuit și va exista sub formă de sprijin pentru fermierii din legumicultură în spații protejate, la un spectru mai larg de legume, existând și varianta unei scheme de ajutor de stat pentru ambalare, sortare și desfacere a legumelor. În fiecare an, timp de 7 ani, va fi alocată suma de 100 milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Acest program, ”Tomata”, care se va extinde și la alte legume, va fi din bani ai Guvernului României, iar construirea de sere și solarii, din bani europeni.
La ora actuală, județul Mureș deține suprafețe mici, sub 200 de hectare de sere și solarii, însă specialiștii sunt convinși că acest mecanism va impulsiona dezvoltarea sectorului legumicol. Asta mai ales dacă legumicultorii se vor asocia pentru a putea vinde produsele la marii retaileri, crede directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Județul Mureș deține doar 79 de hectare de sere, din care 56 cu legume și 23 cu flori. Avem și 127 de hectare de solarii, cea mai mare suprafață fiind ocupată cu tomate. Programul ”Tomata” a fost un sprijin real pentr fermieri, și a acoperit o mare parte din costurile lor, legate de încălzirea spațiilor protejate. Dar prețurile de livrare au scăzut foarte mult. În județul Mureș am avut 55 de solicitanți care au încheiat acest program și au beneficiat de ajutorul de minimis, și la mulți dintre ei s-a văzut acest sprijin, deoarece au reușit să își construiască, în fiecare an, câte un alt solar sau chiar să își modernizeze vechile solarii.
Anunțul de săptămâna trecută al ministrului Agriculturii, Adrian Oros, vine în contextul în care în România sunt foarte multe zone unde se face legumicultură, însă în mod tradiţional, în câmp, ceea ce nu poate acoperi necesarul de legume proaspete în anumite perioade din an.
Valeriu Russu