Programul ”Rabla local” se amână la Tg. Mureș din cauza necolectării selective a deșeurilor
Publicat de Rotar Mirela, 4 mai 2023, 16:09 / actualizat: 4 mai 2023, 19:14
La nivel național, peste 500 de primării s-au înregistrat pe platforma informatică a Ministerul Mediului, într-o primă etapă a Programului Rabla Local, pentru a beneficia de fonduri guvernamentale pentru casarea mașinilor vechi.
Primăria Municipiului Târgu Mureș a ratat înscrierea deoarece trebuie să achite mai întâi o taxă Ministerului Mediului, în valoare de 1,5 milioane de lei, pentru că nu a implementat sistemul de colectare selectivă a deșeurilor.
Municipalitatea speră că va fi lansată o nouă etapă de finanțare anul acesta pentru a putea accesa fondurile.
Contribuția primăriei pentru acest an a fost deja bugetată, a precizat primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán:
Fondurile alocate de către Minister deja sunt epuizate. Municipalitatea a avut de achitat către Minister (Mediului -n.r.) legat de taxa de necolectare selectivă, va trebui municipalitatea să plătească, la fel, amendă pentru necolectare iar până nu se achită această sumă nu putem să ne înscriem în programul Rabla. Dar, noi o să avem în bugetul local alocat 300.000 de lei ceea ce înseamnă 500 de mașini pe care le putem susține anul acesta.”
Programul ”Rabla Local” prevede acordarea de vouchere în valoare de 3.000 de lei pentru proprietarii de mașini vechi, poluante, fără obligația de a cumpăra o mașină nouă.
80% din sumă este suportată de Ministerul Mediului iar 20% de primărie, care depune cererile de finanțare.
La nivel național, autoritățile intenționează să scoată din circulație prin programul Rabla 100.000 de mașini mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Anul acesta, Primăria Târgu Mureș nu va mai derula nici programul inițiat în premieră anul trecut, denumit tot ”Rabla local”, prin care peste 200 de mașini au fost casate.
Autor: Cristina Bulbescu