Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi prezentat astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, de premierul Florin Cîţu
Publicat de Corina Muntean, 26 mai 2021, 07:53
Urmează ca, apoi, grupurile parlamentare să îşi exprime punctele de vedere asupra documentului ce urmează să fie transmis responsabililor de la Bruxelles până la sfârşitul lunii.
În ultima perioadă, şeful Guvernului a explicat că România insistă ca proiectele importante pentru ţară să fie incluse în pachetul ce va primi finanţare prin acest mecanism european.
El a mai spus că, de asemenea, PNRR are şi o componentă de reforme, la care autorităţile de la Bucureşti se angajează. Opoziţia a criticat documentul, susţinând că el conţine planuri de îngheţare a pensiilor, salariilor şi alocaţiilor, sau de creştere a taxelor şi impozitelor pentru firme.
Prim-vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu:
PSD nu susține sub nicio formă un asemenea plan; nu mai e vorba de un plan de redresare și reziliență, ci este vorba de un veritabil plan de austeritate pentru România. Nici azi, când vorbim, acest PNRR nu este gata. Încearcă să încropească din mers anumite lucruri. Noi am insistat pe transparentizare nu că vrea PSD-ul transparentizare, ci că e normal ca românii să afle ceva despre 14 miliarde, care vin din fondurile UE, și alte peste 15 miliarde, care sunt împrumuturi. Toți românii vor trebui să plătească înapoi aceste sume. Ce se face cu acești bani? Măcar trăim mai bine? O să avem servicii medicale mai bune? O să avem educație mai bună? Stimulăm economia?
Pe de altă parte, liderul PNL, Ludovic Orban, respinge ideile avansate de social-democrați și precizează că în PNRR sunt incluse reforme asumate deja prin programul de guvernare,, de care România are nevoie.
Ludovic Orban:
Am văzut că au apărut tot felul de așa-zise teme de reformă în domeniul pensiilor, în domeniul salarizării în sectorul public. Una dintre măsuri, de exemplu, salarizarea în sectorul public, într-adevăr, de-asta ne-am propus noi în programul de guvernare, să menținem în cadrul Produsului Intern Brut aceeași pondere a cheltuielilor pentru salarizarea personalului public. Asta nu înseamnă înghețarea salariilor publice. La orice creștere economică, salariile în sectorul public cresc corespunzător cu creșterea economică. Am văzut că au apărut informații că vrem să creștem vârsta de pensionare; nu este adevărat. În ceea ce privește reforma în sistemul pensiilor publice, este adevărat că orice creștere de pensie nu mai trebuie să fie din burtă – ăsta este sensul documentului din corespondența care există cu Bruxellesul, e normal și firesc să fie așa. Trebuie să existe un mecanism predictibil care să țină cont de indicatorii economici obiectivi, care să stea la baza creșterii punctului de pensie.