Programul ”Masă caldă” continuă anul acesta în opt școli din județul Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 12 ianuarie 2024, 13:56
Elevii și preșcolarii din 450 de unități de învățământ vor beneficia și în acest an de Programul „Masa caldă”. Proiectul a fost inclus în Programul Național „Masă sănătoasă” și a fost aprobat de Guvern.
Beneficiarii programului sunt preșcolari și elevi din comunități cu risc de excluziune și abandon școlar.
Programul prevede pregătirea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în valoare de 15 lei pe beneficiar, iar mâncarea trebuie preparată fără aditivi, conservanți, sau potențiatori de arome și gust.
În județul Mureș, opt unități de învățământ au fost incluse anul trecut în acest program, iar distribuirea alimentelor va continua pentru peste 4.000 de copii.
Beneficiarii acestui program au fost Școala Gimnazială Petelea, Școala Gimnazială Suseni, Școala Gimnazială Vânători, Școala Gimnazială Valea Izvoarelor, Școala Profesională Band, Liceul Tehnologic Miercurea Nirajului, Școala Gimnazială Acățari și Școala Gimnazială Răstolița.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Camelia Irimie Matei:
Fiecare elev, pe parcursul anului școlar, în funcție de participarea lui la cursuri, evident că este vorba de participare, și nu de absențe, beneficiază de acest program ”Masă caldă”.
Din cele opt școli mureșene beneficiare ale programului, doar una are spațiu și personal care permite distribuirea unei mese calde, iar restul oferă câte un sandviș și un fruct.
Camelia Irimie Matei:
În anul anterior, ca și în anii trecuți, aceste școli beneficiază de un pachet alimentar. Unele școli, care nu au sistem de catering, oferă elevilor un sendviș și un fruct, iar școlile care beneficiază de spațiu destinat în special pentru distribuirea acestei mese calde, oferă masă caldă. Printre acestea se numără Școala Gimnazială Petelea.
În județul Harghita, opt unități de învățământ au fost incluse anul trecut în programul ”Masa caldă”, iar programul a avut consecințe pozitive, a precizat inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu:
Consider că este o măsură foarte bună. În primul rând, acest program oferă posibilitatea copiilor de a primi o masă caldă și stimulează prezența la școală. Dacă acești bani ar fi dați părinților, și s-ar putea să nu ajungă la copii și, mai ales, nu știm dacă, într-adevăr, s-ar transforma într-un supliment alimentar care este benefic acestor elevi.
Finanțarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat și poate fi suplimentată de bugetele locale sau alte surse.
Programul va fi însoțit de măsuri educative extracurriculare și extrașcolare pentru promovarea unei alimentații sănătoase și a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Autor: Raluca Creț