Programul de reintroducere a zimbrilor în munții Făgăraș, un succes

Publicat de Corina Muntean, 31 iulie 2022, 12:07
Apreciază reprezentanții Fundației Carpathia din Brașov, care anunță că 28 de zimbri se află în libertate în munții Făgăraș.
Fiecare grup de animale este monitorizat de echipe de rangeri alcătuite din angajați din comunitățile locale, iar observațiile despre animale și rutele lor se obțin și prin colare GPS sau camere de monitorizare cu senzori.
Potrivit Conservation Carpathia, specia s-a adaptat perfect habitatului, iar în fiecare an s-a născut câte un pui. Ținta finală a proiectului este eliberarea a 75 de exemplare, până la jumătatea anului 2024.
Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundației Conservation Carpathia:
Misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în zona Munților Făgăraș a început cu eliberarea a 8 exemplare aduse din Germania și Polonia. Ulterior am adus animale din Suedia, Marea Britanie și din rezervațiile Vama Buzăului și Vânători Neamț. Inițial animalele au fost găzduite în țarcurile de carantină și de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020 se bucură de habitatul natural propice din Munții Făgăraș. Un criteriu important în selecția exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita aparitia fenomenului de consangvinizare.
Dispărut și din zona Carpaților românești, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din țară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, la Armeniș ( Caraș-Severin) sau în județul Hunedoara.
Proiectul este implementat de Fundația Conservation Carpathia cu partenerii între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Fundației Arcadia prin Endangered Landscapes Programme și din partea Comisiei Europene prin programul LIFE.
Iulia Vizi