Programul after school nu dispare
Publicat de Corina Muntean, 16 octombrie 2018, 16:15
Este asigurarea dată de inspectorul general școlar Ioan Macarie, care argumentează că articolul 9 din noul Cod de etică al învățământului românesc nu a fost citat complet.
Astfel, a fost invocat doar faptul că ”în exercitarea activităților școlare și extrașcolare, personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spațiile de învățământ”, însă articolul continuă cu pasajul ”în vederea obținerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte”.
Ioan Macarie:
Este un zvon total fals, apărut pe fondul interpretării art 9 din Codul cardru, de etică a personalului didactic, în sensul că acest program ”After school” nu se desființează. Programul se despășoară în baza unui ordin de ministru care aprobă regulamentul și metodologia, și acest ordin nu este abrogat. Însă finanțarea acestui este interzis categoric să se desfășoare prin contabilitatea unitții școlare. Ea se poate face prin asociațiile de părinți, învățătoarea să-și înființeze un PFA, prin societăți comerciale, asociații, donații.”
La Colegiul Național ”Unirea” din Tg. Mureș, programul ”Școală după școală” a fost aprobat de Inspectoratul Școlar din aprilie 2017, și funcționează cu 137 de elevi, de la clasa pregătitoare la clasa a IV-a.
Directorul colegiului, Aurora Stănescu, susține intrarea în legalitate fiscală a dascălilor:
În mod normal, dascălii ar trebui să aibă această modalitate de reglementare legală, pentru că în relația cu părinții, orice tip de încasare de sumă trebuie fiscalizată. Noi avem subînchiriate sălile la Liceul Tehnologic ”Ion Vlasiu”. Noul cod de etică vizează programul ”After school” în privința legalizării sumelor pe care părinții trebuie să le plătească, dar în același timp și atitudinea, comportamentul profesorului, relația lui cu școala, cu elevii și părinții.”
Părintele unuia dintre elevii care urmează programul ”After school” de la Colegiul Unirea susține că acesta este util atât părinților care lucrează până târziu cât și copiilor care servesc o masă și își fac temele.
Doamna nu a dorit să dezvăluie suma pe care o achită lunar pe programul After School, spunând doar că e un contract între o asociație și un cadru didactic, care își plătește dările la stat:
Posibilitatea de a colabora cu cadrele didactice care plătesc contribuțiile la stat pentru munca pe care o prestează, nu face decât să ne ajute pe noi, părinții. Eu primesc chitanță lună de lună, pe numărul de zile aferent muncii prestate. Însă Primăria ar putea asigura suportul părinților, de a oferi încă patru ore o sală de clasă, daăc nu, nu este nicio problemă pentru niciun părinte, să achite încălzirea și curentul.”
În general, în județul Mureș părinții achită lunar până la 400 de lei, sumă în care sunt incluse atât serviciile ”after school” cât și masa copiilor.
Potrivit Inspectoratului Școlar, anul trecut, 22 de unități școlare mureșene au desfășurat activități after school, iar în acest an școlar numărul lor ar putea crește, asta însemnând peste 2000 de copii de la clasele I – IV.
În plus, noul cod de etică din învățământ, intrat în vigoare luna aceasta, le interzice profesorilor să mediteze, contra cost, propriii lor elevi. Ei însă pot presta această activitate, doar dacă este fiscalizată.
Valeriu Russu