Programările pentru vaccinare îngreunează activitatea medicilor de familie

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 ianuarie 2021, 12:00 / actualizat: 19 ianuarie 2021, 8:30
Una dintre variantele programării la vaccinare este înscrierea la medicul de familie, care, ulterior, trebuie să introducă datele pacientului în platforma națională destinată programărilor.
Acest lucru duce la întârzieri în programare, cu riscul de a nu mai găsi locuri disponibile, încărcând în același timp activitatea cabinetelor.
Medicii pot face programările doar de la cabinet, în paralel cu celelalte activități, a precizat președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Ileana Mihăescu:
Pentru că vineri, după ora 16 a fost gata platforma, programul de lucru s-a încheiat, nu am acces la baza de date de acasă, așa că aștept astăzi, la ora 13, când ajung la cabinet, să văd în ce măsură voi putea și când voi putea să programez pacienții. Trebuie să înțeleagă și populația că această activitate merge în paralel cu activitatea noastră din cabinet, care nu are cine să o preia, dacă noi stăm toată ziua pe platformă să programăm pacienți. Va trebui să aibă un pic de răbdare. Eu îi înțeleg pe cei care sunt pro vaccinare că vor să se vaccineze mai repede, dar toate merg într-un ritm care nu depinde de noi, până la urmă.
Medicii de familie mai duc încă muncă de lămurire cu pacienții sceptici, neinteresați de vaccin, a arătat Ileana Mihăescu:
Mulți dintre ei sunt interesați, sunt și unii sceptici, cu care încercăm să discutăm, să le aducem argumente științifice pentru că, până la urmă, știința ar trebui să primeze în mentalul colectiv. Oamenii sunt destul de diferiți. Cred că, dacă pacientul are încredere în medicul lui de familie, ar trebui să ia în considerare ceea ce li se spune.
Vaccinarea a început astăzi în județul Mureș pentru persoanele incluse în etapa a doua de vaccinare. Până acum s-au înscris peste 4.000 de mureșeni, iar locurile disponibile din centrele de vaccinare se ocupă rapid.
Raluca Creţ