Programa școlară trebuie modificată din temelii pentru școala online, cred sindicaliștii mureșeni
Publicat de Corina Muntean, 21 octombrie 2020, 15:39
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, declara zilele trecute că programa şcolară va fi modificată, dacă toţi elevii vor fi nevoiţi să treacă în sistem online, dacă situaţia epidemiologică o va impune.
Fără o reducere a duratei orelor online și o comprimare a conținuturilor, copiii riscă efectiv să se îmbolnăvească, atrage atenția inspectorul școlar general al județului Mureș, Claudiu Bîndilă:
Modificarea programei se face în urma unei dezbateri publice, dar trebuie propus ceva și pentru interacțiune fizică, socializare, mișcare, pentru că altfel o să creștem copii cu probleme de sănătate fizică, psihică și emoțională. Știu, și din experiență proprie cu copilul meu, și din ce îmi spun unii colegi: copilul face șase – șapte ore în online, după care doarme de la 3 până la 7 seara, ceea ce nu se întâmplă niciodată în cazul prezenței lui fizice la ore. Desigur că trebuie făcută o analiză amplă, cu specialiști din domeniul sănătății, psihologiei, nu numai din domeniul educației.
Liderul de sindicat de la FSLI Mureș, Molnar Zoltan, crede că e necesară rescrierea din temelii a programei școlare românești pentru următorul an, nu doar pentru examenele curente.
Acesta militează pentru modificarea metodelor profesorilor, care nu mai pot preda online după modelul de până acum:
Dacă pentru anul școlar următor trebuiesc rescrise, atunci ne vom adapta, pentru că programa actuală nu se poate realiza online. Și acum, majoritatea școlilor trec rapid de la un scenariu la altul, dar este enormă cantitatea programei, greu de realizat și față în față. Ea trebuie mult simplificată, să fie mult mai pragmatic, să ne îndepărtăm de teorie. Poate dacă vom avea platformele didactice necesare și materialele necesare, pe care nu le pot realiza profesorii, fiecare în parte. Trebuie niște materiale comune, filme, lecții interactive, și partea practică s-ar realizA mult mai ușor.
Ministerul Educației și Institutul de Științe ale Educației sunt obligați să conceapă o programă școlară flexibilă, care să permită, din anul școlar următor, o trecere fără șocuri de la un scenariu la altul, online, fizic sau hibrid.
Valeriu Russu