Program de sprijin pentru micuții din Ucraina inițiat de Salvați Copiii Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 18 octombrie 2022, 16:43
Organizația Salvați Copiii Filiala Mureș a lansat un program de sprijin al copiilor ce provin din zona de conflict armat din Ucraina și al familiilor acestora, menit să le ofere informații, sprijin și asistență pentru integrare educațională și culturală, respectiv găsirea unui loc de muncă sau a unei locuințe. Astfel, au fost deja elaborate materiale de informare în limbile română și ucraineană, ce-i îndrumă pe cei interesați spre sursele cu servicii de asistență specializată.
În decurs de o lună, reprezentanții Salvați Copii din Sighișoara și Daneș au reușit să facă un recensământ al copiilor din zonă, recensământ care se desfășoară zilele acestea la Tg.Mureș, urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă la Reghin.
Directorul Organizației Salvați Copiii Mureș, Meda Neagoe:
Sunt deja câteva zeci de copii pe care-i știm; ei sunt organizați într-un fel de grădinițe sau cursuri de școală primară, dar au nevoie de ajutor. Au nevoie de ajutor material sub formă de rechizite, au nevoie de ajutor sub formă de cursuri, în special în limba română pentru că fac cursurile online cu școlile din Ucraina, apoi fac un after school în care efectiv – fizic să zic – își aprofundează ceea ce au învățat de dimineață, dar vor să învețe limba română pentru că foarte mulți dintre ei sunt stabiliți sau vor să se stabilească în România și respectiv în zona noastră.
Trei persoane dedicate s-au implicat în acest prgram de sprijin pentru copiii din Ucraina și aparținătorii lor. Meda Neagoe:
Avem o echipă – eu zic grozavă – care lucrează de o lună de zile, este un coordonator psiholog, un asistent social și un translator, care este o doamnă avocat din Odessa, care lucrează de un an de zile cu acești refugiați. Momentan, în afară de a-i recenza și de a stabili exact ce familii sunt, cu ce componență, ce grupe de vârstă, ca să știm exact cum să ne organizăm și cu ce să-i ajutăm, a devenit activă o aplicație, făcută de către Salvați Copiii România, o aplicație Cobo, pe baza căreia ei vor primi vouchere valorice.
Pe baza acestor vouchere vor putea fi identificați copiii din Ucraina stabiliți în jud. Mureș, cu ce pot fi ei ajutați și la ce interval de timp au nevoie de asistență specializată – mai spun reprezentanții Organizației Salvați Copiii Mureș.
Virgil Natea/extras din emisiunea Parerea TA