Program bogat și atent selecționat, pe 1 Iunie, la Radio Tg.Mureș! Momente unice, interesante și provocatoare, cu și despre copiii noștri!
Publicat de Rotar Mirela, 30 mai 2023, 08:08 / actualizat: 1 iunie 2023, 19:21
• Deschidem ziua la matinal cu un ”Schimb de rol” în care realizatorul Emil Sabău cedează unor copii locul și microfonul RTM. De Ziua Internațională a Copiilor, Radio Tg.Mureș se deschide către cei de această vârstă și lansează fraților Luca și Matei Mihaly, de 6 și 8 ani, de la Școala gimnazială ”Liviu Rebreanu” din Tg.Mureș, provocarea de a se transforma, pentru o oră de program, în crainci radio. Realizatorul și prezentatorul consacrat al emisiunii ”Bună dimineața, Transilvania”, Emil Sabău va fi chiar lângă ei și se va lăsat copleșit cu întrebări. Cei 2 copii vor să-și demonstreze potențialul de ”sfătoșenie” și să convingă ascultătorii de orice vârstă că radioul – un show al bucuriei, prieteniei și încrederii în oameni, care nu se văd, dar se aud – este ”cool” chiar și în timpurile noastre.
• Mergem apoi în actualitate cu un reportaj în care încercăm să aflăm cât de greu/ușor își fac prieteni copiii în ziua de azi? Și ce preferă copii: prieten real versus prieten virtual pe rețelele de socializare? Și care mai sunt jocurile preferate și preocupările copiilor din ziua de azi.
• Cunoaștem că animalele de companie și copiii pot fi cei mai buni prieteni, dar asta presupune o înțelegere din partea ambelor părți. Detalii vom afla la Pet-blitz cu Bianca Tomuț.
• Expresiile românești, fie ele mai mult sau mai puțin cunoscute de cei din jurul nostru, merită întrebuințate în comunicarea de zi cu zi. Ne vor scoate dintr-un anume schematism și vor da culoare exprimării. Așa că răsfoitul dicționarelor în căutarea acestora nu poate fi decât o îndeletnicire utilă și plăcută, crede autoarea rubricii „Vorba ceea”. Tocmai de aceea, Dana Ardelean ne propune și de data asta câteva astfel de expresii. Iar dacă tot e 1 Iunie, de ce nu ne-am aminti și de un basm citit în copilărie? O sursă de inspirație mustind de expresii care de care mai pitorești e „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă.
• La ”Ghid medical”, ”doctorul de gardă” Sorin Șchiopu readuce în atenția noastră bolile copilăriei și modul în care le putem gestiona și vindeca mai ușor
• Apoi, în rubrica de ”Copilării”, Veronica Ilie subliniază că de 1 iunie, mai mult ca oricând, se potrivesc cuvintele scriitorului Lucian Blaga: „Copilăria este inima tuturor vârstelor”. Este cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, o lume mirifică în care totul e posibil, în care se întâlnesc armonios inocența, bucuria, fantezia, dar și muzica. Printre jocuri, dulciuri, baloane și zmeie înălțate pe cer, muzica, acest tărâm de emoție și fantezie, își face loc, pentru a înnobila sufletele tinere, prin intermediul spectacolelor clasice. Copiii sunt invitați să descopere idei despre posibilitățile instrumentelor muzicale, pe care le vor cunoaște îndeaproape. Spectatorii tineri participă la un proces de creare a unei capodopere muzicale, alături de muzicienii mureșeni.
• În final, la ”Bucuria de a fi” Emanuela Aranyos ne convinge, dacă mai era necesar, de faptul că cei mici nu sunt doar amuzanți ci și teribil de isteți. Imaginația lor nu are limite, iar unii dintre ei caută să aprofundeze noțiuni de știință încă de la vârste fragede. Ema Aranyos a descoperit la Tg.Mureș doi frățiori care îmbină curiozitatea și năzbâtiile în bucuria copilăriei.