Profituri de neimaginat obținute de companiile din domeniul petrolului!
Publicat de Corina Muntean, 3 noiembrie 2022, 09:18
OMV Petrom a raportat un profit net la 9 luni de peste 5 ori mai mare față de cel din 2021, iar grupul-mamă, OMV AG, a obținut în aceeași perioadă un profit de 2 ori mai mare. Totul, pe fondul crizei provocate de război, dar și al tendinței globale de electrificare în domeniul auto.
Războiale provoacă întotdeauna crize economice, însoțite de inflație și scăderi ale nivelului de trai, dar nu toată lumea are de pierdut din aceste conflicte. Pe lângă firmele din domeniul apărării, cele energetice și de extracție și distribuiție a petrolului au partea lor de câștig. Profiturile acestora par ireale în raport cu cele ale firmelor obișnuite, care se luptă pentru a supraviețui, alături de cea mai mare parte a populației. De plidă, Grupul OMV Petrom care activează pe piața românească a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut.
Rezultatele pozitive vin pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare neauditate pentru ianuarie – septembrie şi trimestrul 3, publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În trimestrul 3, profitul net a fost de 4,51 miliarde lei, faţă de 2,898 miliarde lei în trimestrul anterior şi 696 milioane lei în trimestrul 3 din 2021. De asemenea, totalul taxelor directe plătite statului a fost de 7,1 miliarde lei, de peste 5,5 ori mai mari. Creşterea acestora a fost determinată în principal de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale şi taxa recent introdusă pe electricitate.
Și la nivel de corporație, profitul operaţional ajustat al grupului energetic austriac OMV AG a urcat semnificativ în trimestrul trei din 2022, în urma preţurilor mai ridicate la petrol şi gaze şi a performanţelor mai bune pe segmentul de explorare şi producţie (E&P), cât şi pe cel de rafinare şi comercializare (R&M), transmite MarketWatch. În perioada iulie-septembrie 2022, profitul operaţional înainte de dobânzi şi impozitare şi ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) a crescut cu 96%, la 3,516 miliarde de euro, de la 1,79 miliarde de euro în trimestrul trei din 2021. Profitul net atribuibil acţionarilor a urcat la 833 milioane de euro în trimestrul trei din 2022, de la 279 milioane de euro în perioada similară din 2021. Adică de 3 ori mai mare decât anul trecut.
Acționarii OMV în particular și cei ai companiilor energetice și de petrol în general au numai motive de bucurie pentru încasarea unor asemnea profituri record, dar, totul se face pe seama consumatorului final, respectiv firmele care utilizează combustibilul și derivatele petroliere în producție, multe dintre ele ajungând să-și închidă afacerile din cauza costurilor și, de asemenea, pe seama cetățeanului, lipsit de alternative, în condițiile în care nici statul român și nici executivul de la Bruxelles nu găsesc soluții viabile de plafonare a prețurilor.
Cotaţia medie a barilului de petrol Brent ar urma să depăşească anul acesta 100 de dolari, faţă de 71 de dolari în 2021, a anunţat OMV. Preţul mediu al gazelor ar urma să se situeze la 55 – 60 euro/MWh, faţă de un nivel de 16,5 euro/MWh în 2021. OMV Petrom precizează că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile şi să evalueze în mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie şi a lichidităţii Grupului.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.