Profit în creștere pentru clinicile private

Publicat de Corina Muntean, 14 februarie 2019, 11:00
Piața serviciilor medicale private atrage tot mai mulți români, furizând, de asemenea, un profit anual consistent acționarilor societăților care administrează clinicile respective. Afacerile acestor companii au crescut, față de 2007, cu aproape 500%, arată o analiză economică recentă.
Asistența medicală este gratuită pentru angajații și pensionarii români, dar tot mai mulți conaționali aleg să își trateze problemele de sănătate în sistemul privat, care le oferă condiții mai bune și timp de așteptare mai scurt. De la analize simple de laborator la operații complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, astăzi, să ofere mare parte din serviciile necesare populației. Principalul argument cu care se prezintă în fața clienților îl reprezintă calitatea serviciilor, evidențiază un studiu realizat de compania de consultanță financiară KeysFin. Confortul și aparatura performantă, timpul de așteptare redus, atenția alocată igienizării, și nu în ultimul rând profesionalismul angajaților sunt doar câteva dintre elementele, care puse în balanță cu infecțiile intraspitalicești și lipsa dotărilor din spitalele de stat au determinat românii să aleagă alternativa oferită de spitalele și clinicile private.
Din faptul că românii nu mai au încredere în sistemul public de sănătate și preferă să meargă la clinici și laboratoare private, scoțând bani frumoși din buzunare au de câștigat întreprinzătorii care oferă aceste servicii. Astfel că cifra de afaceri din sectorul serviciilor medicale private pentru 2018 a urcat la 11 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 500 % în ultimii 10 ani. De asemenea, profitul net al rețelelor de clinici private a crescut la 1,5 miliarde de lei în 2017, cu 420% față de acum 10 ani.
Analiștii KeysFin spun că piața a ajuns la maturitate și că anul în curs va aduce, cel mai probabil, o continuare a consolidării ei, achizițiile și fuziunile urmând să fie în prim-plan. Costul mediu cu forța de muncă a crescut cu 22% față de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat în 2017. Dezvoltarea economică accelerată, reliefată prin extinderea serviciilor, îmbunătățirea nivelului de trai și îmbătrânirea populației vor face ca necesarul de servicii medicale să crească semnificativ în următorii ani, ceea ce conferă piaței serviciilor medicale private un potențial semnificativ pentru următorii ani. Institutul de Monitorizare și Evaluare a Sănătății (IHME) estimează aproape o triplare a cheltuielilor pentru sănătate de la 1.128 de dolari/persoană în 2015 la 3.085 până în anul 2040, ceea ce spune mult despre cum vor evolua afacerile în acest sector.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.