Profilul genetic și riscul de boală cardiovasculară și neurologică va putea fi stabilit la Tîrgu-Mureș
Publicat de radiomures, 10 decembrie 2015, 17:42 / actualizat: 11 decembrie 2015, 6:58
Asta datorită noii tehnologii pe care o are singurul Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din România ce a fost inaugurat astăzi la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș.
Construit într-un timp record de doar 9 luni, Centrul are în dotare peste 400 de echipamente de cercetare, multe dintre ele fiind unice în țară.
Printre acestea, se află și o bancă de probe și țesuturi de ADN.
Rectorul UMF Tîrgu-Mureș, prof.dr. Leonard Azamfirei:
Practic, în acest centru noi vom putea să demonstrăm profilul genetic și genomic al unor pacienți. Putem stabili riscul de boală cardiovasculară sau neurologică pe care aceștia îl au și, evident, putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic (acest centru) și prin aparatura pe care o are în dotare. Cuprinde echipamente de proteomică, de genomică, de imunologie celulară, de fetofotometrie și, foarte important, o bancă de probe și țesuturi de ADN-uri care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare științifică.”
Centrul va începe efectiv activitate cel mai probabil în primele luni ale anului viitor, astfel că a debutat și activitatea de angajare a primilor 15 cercetători.
Toți sunt din județul Mureș, într-o primă etapă, însă un alt lot de cercetători se află acum la specializare în străinătate.
Directorul Centrului de Cercetări Avansate din cadrul UMF Tîrgu-Mureș, prof.dr. Minodora Dobreanu:
În total, practic, vor fi 25 de posturi nou create pentru cercetare. Centrul este dedicat, în special, activității de cercetare, însă, a fost dotat în ideea de a susține multe alte proiecte. Chiar dacă plecăm de la ideea unor studii pentru patologia cardiovasculară, practic prin dotarea pe care o are, Centrul poate susține multe alte studii în viitorul apropiat. De exemplu, studii care privesc etiologia genetică a bolilor cardiovasculare care, în Europa sunt cunoscute dar mai puțin în România.”
Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din cadrul UMF Tîrgu-Mureș funcționează într-o clădire nouă și are o suprafață de peste 4.000 de mp.
Este alcătuit din 5 nivele și încorporează numeroase spații pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe biologice, pentru cercetare, pentru analiza și elaborarea materialelor științifice dar și spațiile tehnice și pentru stocarea informațiilor.
Investiția provine din fonduri europene nerambursabile și are o valoare totală de 10 milioane de euro.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM/Cristina Bulbescu