Profesorii sunt pe lista celor care primesc suplimente de risc
Publicat de Corina Muntean, 24 septembrie 2020, 15:10 / actualizat: 25 septembrie 2020, 10:03
Cadrele didactice şi personalul auxialiar din învăţământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă şi de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţă riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat de Senat.
Astfel, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat și particular vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă.
Sindicatele salută decizia Senatului și speră că proiectul nu se va împotmoli în această fază.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Îi consider necesari pentru buna desfășurare a întregului sistem de învățământ. Au nevoie de acești bani pentru a-și completa necesarul, pentru a desfășura în bune condiții procesul de învățământ. Și merită acești bani. Dacă suntem în prima linie, înseamnă că trebuie să fim și motivați. Nu banii aceștia rezolvă această situație dar dacă în sistemul sanitar s-au dat aceste sume de bani, și au muncit, într-adevăr, noi suntem în același pericol, dar noi nu avem nici apărare, nu avem nici măști, nici dezinfectanți, nici materiale didactice necesare.
Profesorii se bucură pentru fiecare ban în plus, dar spun că această sumă nu le va afecta în vreun fel activitatea cu copiii.
Romana Fleșeru, profesor și director la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazu„ din Târgu Mureș:
Pe mine nu mă impulsionează acest supliment pentru că fie că îl primesc, fie nu îl primesc, eu tot îmi fac treaba. Nu pot decât să mă bucur, dar de impulsionat nu cred că mă impulsionează. Este de datoria noastră să ne facem treaba, fie că e fizic, fie că e online. La noi, cadrele didactice sunt foarte flexibile, avem un singur cadru didactic care face online, în rest toți suntem prezenți. Nu suntem reticenți, vrem să-i avem fizic pe toți la școală, îi vrem pe copii lângă noi, să ne putem face treaba cum trebuie.
Proiectul mai trebuie să primească votul Camerei Deputaților, iar apoi legea va trebui promulgată de președintele României.
Raluca Creț