Profesorii mureșeni țin cursurile online de pe dispozitivele proprii
Publicat de MIRELA ROTAR, 5 mai 2020, 13:04
Mutarea învățământului în sistem online ridică problema infrastructurii, nu doar pentru elevi, ci și pentru cadrele didactice.
În cele mai multe cazuri, profesorii sunt nevoiți să își folosească calculatoarele proprii, dacă le au, iar cei care nu au ținut pasul cu tehnologia nu reușesc acum să țină lecții cu zeci de copii.
Președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Mureș, Molnar Zoltan, a explicat că sunt foarte puține cazurile în care profesorii au calculatoare sau laptopuri de la școală și că, în rest, fiecare trebuie să se descurce singur:
Majoritatea sau mulți au materiale, calculatoare sau laptopuri, dar nu e sigur că toată lumea are aparatură de capacitate să folosească aceste facilități online. Poate că nu au laptopuri sau calculatoare performante. Sunt foarte puține cazuri în care profesorii au primit de la școli, eu nu spun că nu există acest lucru, dar cred că posibilitățile școlilor să le dea profesorilor aceste mijloace sunt destul de reduse.
Puși în față în față cu tehnologia nouă, profesorii au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti pentru a doua zi, iar oboseala este mai mare decât dacă ar sta la catedră.
Revine Molnar Zoltan:
Profesorii se plâng mai mult de orele petrecute în fața calculatorului pentru că, după ce țin 4-5 ore pe zi, mai stau 5 ore să pregătească materialul pentru a doua zi. Este foarte greu să nu fii pregătit, să nu ai materialele pregătite dinainte. Aici avem o problemă mare, sunt foarte obosiți, mulți au copii, și copiii trebuie să lucreze, trebuie să lucreze și cu copiii lor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere preşedintelui României să promulge legea prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să îşi achiziţioneze laptopuri, calculatore ori tablete.
Senatul României a adoptat în data de 28 aprilie 2020 un proiect de lege, care prevede faptul că ‘personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum achiziţionarea de materiale şi auxiliare didactice şi curiculare.
Raluca Creț