Profesorii mureșeni încearcă să-i țină pe elevi conectați
Publicat de Corina Muntean, 22 martie 2020, 16:26
Suspendarea programului școlar i-a transformat pe profesori în experți în calculatoare și internet.
Au fost nevoiți să se modernizeze brusc, iar acum își țin orele în sistem on-line, cu întreaga clasă, prin intermediul unor rețele și programe.
Elevii nu sunt însă obligați să participe la cursuri, nu se pun nici note, nici absențe.
Totuși, ei au tot interesul să nu rămână în urmă, mai ales cei din clasele terminale, a explicat Cristina Someșan, directorul Colegiului Național ”Papiu Ilarian” din Târgu Mureș:
Mulți dintre elevii noștri sunt conștiincioși, iar cei care sunt în ani terminali sunt puțin agitați, stresați, pentru că au în față un examen despre care nu se știe cum va fi, când va fi, dacă pot să țină ritmul, erau într-un ritm bun, până la ora aceasta. Nu pot fi obligatorii aceste cursuri. Au fost și situații în care unele clase s-au plâns că primesc prea multe teme, că profesorii le trimit fișe de lucru. Până la urmă, partea de predat nu este în regulă să fie făcută acum și, ulterior, să ai pretenția să fie evaluați, nu. Avem situații de toate felurile.
Cei mai mulți elevi sunt disciplinați, a explicat profesorul Carmen Natea. Ei respectă programul, stabilit în comun cu profesorii, chiar dacă vin din mediul rural, unde conexiunea la internet nu este printre cele mai bune:
Pot să spun că, din cele 4 clase la care predau, am avut, în total, 4 absenți. Toți s-au logat în momentul în care am stabilit, stabilesc cu ei dinainte intervalul orar la care vom lucra la limba și literatura română. Respectă ora de intrare, eu respect și ora de intrare, și ora de ieșire, și nu am avut nici un fel de problemă. Chiar am un băiețel, apropo de problema care se pune cu mediul rural, un băiețel din Tăureni, care vine la noi la școală, și vreau să spun că m-am conectat și a mers foarte bine lucrul.
Ministerul Educației organizează și ședințe online de instruire pentru profesori, în care aceștia pot învăța cum să utilizeze resursele de pe internet la capacitate maximă.
Raluca Creț