Profesorii din Mureș revoltați de transferul cluburilor copiilor la administrațiile locale
Publicat de Rotar Mirela, 19 iulie 2022, 12:18
Potrivit proiectului de lege a Învățământului, aflat până pe 15 august în dezbatere publică, autoritățile publice vor prelua personalul, activitatea și bugetul palatelor copiilor și cluburilor sportive școlare.
Conform modificărilor, consilile locale vor conduce, la propriu, activitatea extradidactică însă, cel mai deranjant – susțin profesorii – este faptul că aceștia își pierd statutul de cadru didactic.
Profesor la Palatul copiilor din Tg. Mureș și fost director al instituției, Iolanda Cătinean se întreabă dacă primăriile vor avea bani suficienți, de ordinul milioanelor de lei lunar, pentru a suține un club al copiilor:
Din proiectul acesta noi înțelegem că pierdem calitatea de cadru didactic, dar ni se oferă posibilitatea ca, în 10 ani, să ne transferăm în învățământul de masă. Mulți colegi au dat examene și și-au dorit să fie profesori la Palatul copiilor, care este o altfel de unitate de învățământ, e locul în care poți să-ți pui creativitatea și imaginația în valoare și care ajută foarte mult la dezvoltarea personală a copilului, a abilităților și competențelor, obținute în alte contexte decât cele de învățare formală.
Sindicatele vin cu propunerea de a transfera cluburile copiilor în subordinea inspectoratelor școlare. În virtutea noilor modificări, toate opțiunile sunt deschise, de la petiții și pichetări la greve, a arătat președintele sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Rezi Maria:
Dacă palatele copiilor trec la primării, acestea nu sunt pregătite pentru a le prelua, și nici nu știu dacă își pot permite, financiar vorbind, să facă acest lucru. Palatele sunt pentru copii și sunt susținute de părinți în a-i pregăti pe aceștia și în activități extracuriculare pe care școala nu le poatre oferi. Eu mâine voi fi prezentă la Consiliul național al liderilor și acolo vom face tot ce putem pentru ca palatele copiilor să rămână la minister, sau cel mult la inspectoratele școlare.
În proiectul de modificare a Legii învățământului, și cluburile sportive școlare urmează să fie preluate de administrațiile locale, ceea ce se va reflecta în baza de selecție a sportului românesc de performanță.
Directorul Clubului Sportiv Școlar Tg. Mureș, Gyarmati Ferenc:
În total e vorba de până la 1500 de copii, de aproximativ 40-45 de cadre didactice, de personal auxiliar, care poate ajunge la vreo 80 de oameni. Aceștia își riscă soarta locurilor de muncă. Trebuie să ne mișcăm să ne organizăm repede, și sper că și federațiile ne vor ajuta. Pentru că, dacă vor face lucrul ăsta, omoară sportul de performanță.
Aceste cluburi sportive școlare adună în prezent copii talentați, inclusiv din zone rurale sau defavorizate, oferindu-le șansa de a-și depăși condiția și de a face performanță, mai precizează directorul Clubului Sportiv Școlar Tg. Mureș.
Valeriu Russu