Profesorii din județul Mureș au fost astăzi, timp de două ore, în grevă de avertisment
Publicat de Rotar Mirela, 17 mai 2023, 14:00 / actualizat: 19 mai 2023, 20:27
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat astăzi în grevă de avertisment, între orele 11 și 13.
Decizia a fost luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în învăţământ, efectuat în interiorul organizaţiilor sindicale.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează, în principal, majorarea salariilor personalului din învăţământ, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
Președintele Sindicatului ”Spiru Haret” Mureș, Maria Rezi:
Noi avem 72%, prin referendum, care își doresc greva. Au cerut și alți colegi, care nu sunt membri de sindicat sau care nu s-au înscris, totul se face cu acordul lor și semnătura lor. E momentul în care noi nu mai putem accepta să fim umiliți, să fim batjocoriți, să aibă un tânăr absolvent de facultate, care își dorește să intre în sistem, un salariu de 2.500 de lei, cu care nu se poate trăi. Noi cerem majorări de salarii în așa fel încât să trăim decent, să trăim frumos, să fim respectați de copii, de părinți și de societatea civilă.”
În cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, începând din data de 22 mai, cu riscul blocării examenelor naționale.
Preşedintele CNS Cartel Alfa Filiala Mureș, Markos Gyorgy:
În primele cinci luni, Guvernul nu a avut nicio reacție la cererile angajaților din învățământ, cuțitul a ajuns la os. Personalul nedidactic și didactic auxiliar este rămas în urmă cu 10-12% din salariile promise, nu sunt plătite orele suplimentare, nu sunt indexate salariile, cu toate că știm toți că am avut o inflație enorm de mare. Sunt revendicări, eu cred, absolut de bază, minimale.”
În timpul grevei, profesorii au intrat la ore, însă doar au supravegheat elevii și au profitat de ocazie pentru a le explica despre drepturile civile și posibilitățile de protest.
Anda Moldovan, profesor la Colegiul Național ”Mircea Eliade” din Sighișoara:
Colegii continuă să fie nemulțumiți și își doresc să continuăm și cu o grevă generală, cam acestea sunt semnalele din zona Sighișoara, de la toți colegii cu care am luat legătura. În general, elevii au fost cuminți, li s-a părut destul de interesant, ne-au pus întrebări legate de această grevă și fiecare din colegii care au intrat la clasele respective au încercat să le explice, pe interesul lor, care sunt nemulțumirile noastre și să le explice că, dacă educația nu este prioritară pentru guvernanții noștri, viitorul țării noastre este incert.”
Elevii nu au fost afectați de greva de astăzi, mai ales că cele două ore nu au fost cu mult diferite față de programul normal.
În schimb, elevii din clasa a XII-a sunt îngrijorați de perspectiva amânării examenului de bacalaureat, mai ales cei care au fost deja admiși la universități din țară și din străinătate:
Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat sediul Guvernului timp de două zile, în 25 şi 26 aprilie.
Autor: Raluca Creț