Profesorii ar putea ieși la pensie cu trei ani mai devreme, fără penalizare
Publicat de radiomures, 31 octombrie 2017, 12:18
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard.
Sindicatul motivează această inițiativă prin faptul că profesorii sunt supuși suprasolicitării neuropsihice și, de multe ori, apar îmbolnăviri grave din cauza acesteia.
Reprezentanții Federației au mai arătat că puțini profesori vor alege să renunțe la catedră pentru că pensiile din sistem sunt mici.
Președintele FSLI Mureș, Cornel Cruceanu:
40 de ani, să luăm un exemplu de activitate didactică, este o perioadă care erodează, sigur, este și o caracteristică individuală, unii au probleme de sănătate, unii obosesc mai repede. Am avut acele situații în care, din păcate, unii colegi de-ai noștri nu au mai făcut față. Aceasta este specificul nostru și nu poți să te prezinți să faci muncă de calitate într-o stare de sănătate necorespunzătoare.”
Profesorii sunt încântați de propunere, mai ales că în urmă cu câțiva ani a existat o prevedere asemănătoare.
Profesorul de istorie Simion Bui:
Această prevedere a fost în statutul cadrelor didactice, adoptat în 1996 însă, în 2014, din câte știu, această prevedere a fost anulată, prin ordonanță de Guvern. Este bine să se revină la respectarea statutului cadrelor didactice din 1996, fiindcă, în învățământ consumul nervos este mare, sunt foarte multe acțiuni, nu numai acțiunile instructive, ci și munca educativă, excursii, simpozioane, lansări de carte, zilele școlii.”
Profesorul Florin Oproiescu salută propunerea, pentru că în sistem consumul nervos este mare:
Probabil că, în contextul actual, FSLI a reluat propunerea, cu bună intenție, în ideea că, dacă stăm să ne gândim bine, concentrarea și consumul psihologic la un profesor sunt categoric mult mai mari decât în alte domenii. Nu spun că nu sunt și alte domenii compatibile cu o astfel de derogare, dar în învățământ este cu atât mai justificată, mai ales că ea a mai existat.”
FSLI a arătat că în sistemul de educație pensia medie este de circa 1.000 de lei, iar în unele sectoare angajații se pot pensiona la vârsta de 43 de ani, cu o pensie de 10.000 de lei, iar un profesor, după 43 de ani de muncă, primește o pensie de 1.500 de lei.
Raluca Creţ