Profesor doctor Alexandru Rafila despre vaccinare
Publicat de radiomures, 3 iunie 2015, 17:55
Statisticile arată că, anual, prin imunizare sunt salvate 400 milioane de vieţi şi aproximativ 750 de mii de copii sunt protejaţi de dizabilităţi de diferite grade. De asemenea, 80% dintre copiii lumii sunt vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului neonatal, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei, maladii care în trecut erau considerate fără leac.
Profesor doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie despre neplăcerile minime provocate de vaccinuri, în comparaţie cu beneficiile:
Sunt situaţii cu totul şi cu totul excepţionale, una sau două la un milion de cazuri când pot apărea complicaţii mai serioase neurologice, de exemplu, însă ele sunt cu totul şi cu totul excepţionale şi, mai mult, trebuie să punem totdeauna în balanţă beneficiile în raport cu riscurile. Dacă ne referim, de exemplu, la vaccinul rujeolic, în care, nota bene, nu are niciun fel de legătură vaccinul rujeolic cu apariţia autismului la copii, s-a demonstrat pe studii făcute pe zeci sau sute de mii de copii, nu există niciun fel de legătură cauzală între vaccinul rujeolic şi autism. Gândiţi-vă că rujeola provoacă epidemii soldate cu numeroase decese, cu complicaţii, cu surditate, cu afectări neurologice, care sunt prevenite practic prin vaccinare şi o eventuală reacţie adversă majoră, care apare la un milion de vaccinuri administrate, vă daţi seama că este mult, mult mai puţin decât consecinţele pe care el are infecţia care ar putea sa afecteze acelaşi număr de copii.
Radio România desfăşoară săptămâna aceasta, pe toate posturile sale, campania naţională de informare „Vaccin pentru viaţă”, care îşi propune să ofere părinţilor date corecte şi obiective, în privinţa efectului vaccinurilor.
RRA
Foto: 24-ore.ro