Profesia de medic, la cel mai scăzut nivel de încredere
Publicat de radiomures, 3 octombrie 2016, 16:15
Autoritățile statului trebuie să ia măsuri pentru recâștigarea încrederii populației în medici, care nu au fost niciodată mai prost cotați ca acum, crede rectorul UMF Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei.
Acest fapt, dar și proasta retribuire a angajaților din Sănătate au determinat plecarea a zeci de mii de medici în străinătate în ultimii ani, iar universitățile nu au cum să intervină, mai spune rectorul Azamfirei:
Noi nu putem să facem decât să ne menținem cu o producție de medici suficient de mare. Soluțiile sunt la diriguitorii sistemului sanitar: pe de o parte în crearea unui sistem sanitar stabil și predictibil și pe de altă parte în recâștigarea încrederii populației în profesia medicală care în acest moment probabil că este la cel mai scăzut nivel din câte au fost până acum.”
Imaginea profesiei de medic este afectată și de cazurile de luare de mită, precum cel recent petrecut la Tîrgu-Mureș.
Astfel de fapte se întâlnesc însă în toate domeniile, dar nu în mediul academic, spune Leonard Azamfirei:
Sigur, incidente nefericite întâlnim în orice domeniu de activitate. Cred că ar fi o greșeală să generalizăm asemenea gen de incidente pe care noi le condamnăm și pentru care facem eforturi ca să le prevenim. Cel puțin în zona academică, asemenea întâmplări nu au existat.”
Studenții mediciniști încă nu s-au gândit dacă vor pleca din țară sau nu după finalizarea studiilor și spun că aceasta este o problemă de sistem:
Medicii consideră că nu sunt tratați adecvat și au dreptate, până la urmă, pentru că nu mi se pare normal să înveți 6-10 ani și să ai apoi un salariu destul de mic.”
”Totul pleacă de la sistem. Este o hibă acolo care determină medicii să plece. Cel mai probabil și problema salariilor de la noi din țară este un factor determinant. Ar trebui găsită o soluție în acest sens pentru că avem specialiști foarte buni care ar putea face treabă foarte bună la noi, nu în afară.”
”Într-adevăr reprezintă o problemă, faptul că medicii noștri buni pleacă. Eu sunt studentă la Stomatologie și deocamdată nu plănuiesc să plec niciunde în viitorul apropiat și cred că dacă ești suficient de bun și în România poți să-ți faci un viitor.”
În momentul de față, România înregistrează un deficit de 13.000 de medici în spitalele din țară, cele mai multe locuri neocupate fiind în specialități ca Terapie Intensivă, Cardiologie și ORL.
Unele județe au deficit de 50% și astfel s-a ajuns ca un medic să fie nevoit să facă 10-11 gărzi pe lună.
Cristina Bulbescu