Produsele farmaceutice ajunse în râuri amenință sănătatea mondială
Publicat de MIRELA ROTAR, 16 februarie 2022, 16:59 / actualizat: 23 februarie 2022, 21:03
Poluarea râurilor lumii cu medicamente și produse farmaceutice reprezintă o “amenințare la adresa mediului și a sănătății globale”, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea York, din Marea Britanie, citat de BBC.
Paracetamolul, nicotina, cofeina și medicamentele folosite la tratarea epilepsiei şi a diabetului au fost detectate pe scară largă în apele râurilor, se arată în studiu.
Cercetarea, una dintre cele mai extinse desfășurate la nivel global, a fost publicată în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences.
Râurile din Pakistan, Bolivia și Etiopia au fost printre cele mai poluate în timp ce în apele râurilor din Islanda, Norvegia și din pădurea amazoniană nivelul de poluare a fost cel mai scăzut.
În cadrul studiului au fost testate mostre de apă prelevate din peste 1.000 puncte de testare din peste 100 de țări. Peste un sfert din mostrele prelevate din mai mult de 250 de râuri de pe fiecare continent conțineau „ingrediente farmaceutice active” la un nivel considerat nesigur pentru organismele acvatice.
„În mod normal, noi luăm aceste substanțe chimice, ele au un anumit efect asupra noastră, apoi ne părăsesc corpul„, a declarat doctorul John Wikinson pentru BBC, autorul principal al studiului. „Ce știm acum este că până și cele mai eficiente instalații de tratare a apelor uzate nu sunt complet capabile să dizolve acești compuși înainte să ajungă în râuri sau lacuri”.
Studiul arată că prezența tot mai ridicată a antibioticelor în râuri ar putea duce la dezvoltarea unor bacterii foarte rezistente, reducând eficacitatea medicamentelor și în ultimă instanță reprezentând “o amenințare globală la adresa sănătății și a mediului”.
John Wikinson este de părere că pentru a redresa situația, soluția ar fi luarea imediată a măsurilor de utilizare corespunzătoare a medicamentelor, obținerea mai dificilă a antibioticelor și restricții mai dure asupra dozelor.
Dana Boieriu