Produse alimentare susceptibile de dublu standard

Publicat de radiomures, 27 iulie 2017, 08:32
Autorităţile române au găsit diferenţe de conţinut la nouă produse alimentare dintre cele 29 susceptibile de dublu standard care au fost analizate.
Produsele ajunse pe piaţa românească au, în general, mai puţine grăsimi decât cele din alte ţări europene, dar nu vor fi retrase de pe piaţă, pentru că nu pun în pericol sănătatea populaţiei şi nici nu există reglementări cu privire la dublul standard.
Între parizerul de porc destinat mesei românilor şi cel prelevat din Germania diferenţa a constat în valoarea energetică declarată pe eticheta produsului. Mai exact, parizerul nemţesc este cu 15% mai bogat în grăsimi faţă de parizerul de porc produs de aceeaşi firmă, dar pentru români.
Rodica Tănăsuică, director al Insitutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară:
Noi am determinat proteina, am determinat grăsimea, clorat de sodiu, aditivi alimentari şi la cele nouă produse au fost diferenţe şi rezultatul final s-a exprimat în kilocalorii. Dar diferenţele au fost date de conţinutul de proteine, de conţinutul de grăsime.”
Cu toate că studiul relevă diferenţe între conţinutul declarat pe etichetă şi realitate, autorităţile susţin că acestea nu pun în pericol starea de sănătate a populaţiei.
Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului:
Valoarea energetică a unui produs este o componentă dată de valoarea nutriţională a fiecărui ingredient din acel produs. Ea poate să fie în funcţie de abaterea fiecărui ingredient, nu pune în pericol pentru sănătatea consumatorului.”
Rezultatele studiului de laborator, în valoare de peste 7 mii de lei, vor fi trimise Comisiei Europene, căreia autorităţile româneşti îi solicită să accelereze procesul de reglementare unitară de analiză a alimentelor susceptibile de dublu standard