Produs unic în Mureș: mierea de iarbă neagră
Publicat de Rotar Mirela, 8 octombrie 2024, 12:04 / actualizat: 8 octombrie 2024, 17:54
Este vorba de mierea rezultată dintr- o plantă destul de rară în România, care se întâlneşte în anumite locuri din Munţii Apuseni.
Mierea de Iarbă Neagră a fost scoasă pe piaţă ca produs montan, certificat BIO de către Mihai Grama, din comuna Beica de Jos, singurul vânător de albine din ţară, denumit bărcaci, cel care a fost declarat în acest an Tezaur Uman Viu.
Produsul are nenumărate beneficii pentru sănătate, spune Mihai Grama:
Am aici o miere de iarbă neagră care este o raritate în România, aceasta fiind înregistrată ca şi produs montan. Este o miere care are o formă, o structură şi un gust deosebit, inconfundabil. E ca un gel, ca un jeleu şi reglează în organismul uman tot ce ţine de tranzit, de colon, de infecţii urinare, de glandă tiroidă, fiind foarte recomandată şi diabeticilor.
Apicultorul susţine că modul de recoltare a acestui tip de miere este foarte dificil, începând cu scoaterea ramelor din stup și până la strecurarea acestui produs.
Mihai Grama:
Mierea aceasta se face ca un jeleu, ca un gel, ca răcitura, iar după ce ai scos-o, ca să poţi să o filtrezi iarăşi, o pui pe sită, dar nu curge prin sită la fel ca o altă miere normală. Nu, nici vorbă! Sunt foarte multe secrete profesionale, să le spunem, care le-am furat pe parcursul multor ani de experienţă din Italia, din Spania, din Franţa ş.a.m.d.
Mierea de iarbă neagră pe care o vinde Mihai Grama este cerută peste hotare, apicultorul ajungând să fie premiat la nivel internațional. În 2022 el a fost premiat cu medalia de aur la Congresul APIMONDIA din Turcia.
Apicultorul mureşean a precizat că materialul genetic pe care l-a găsit în pădurile României, în ce priveşte albina carpatină, a fost apreciat de specialiştii Institutului de Cercetare pentru Apicultură.
Autor: Sanda Vițelar