Producțiile la culturile de cereale, mai mici cu 10 % în județul Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 octombrie 2020, 11:35 / actualizat: 10 octombrie 2020, 12:07
Aflat în centrul țării, județul nu a fost foarte afectat de secetă în acest an, la fel cum s-a întâmplat la culturile de cereale din sudul României.
Producțiile sunt mai mici în Mureș față de anul trecut, dar scăderile nu sunt semnificative.
Directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, spune că speculanții profită de cifrele anunțate de autorități. Aceștia cumpără grâul la preț de dumping și îl vând cu profit de până la 30 la sută:
Am învățat că nu este bine să dăm cifre, pentru că sunt firme care în momentul în care producția este mai mică, vor încerca să crească ei prețurile, și nu vrem să le facem un deserviciu fermierilor. Din sud vin persoane care cumpără la preț de dumping, mai ales în anul acesta când în sud este o criză gravă de cereale. Mai sunt și fermieri din zona asta care au depozite și achiziționează cereale și le oferă celor din sud care sunt mai șmecheri și care ștoiu să facă mai bine comețul. Am auzit că până la 30 la sută este profitul lor.
Și în Brașov anul agricol a fost unul bun, culturile nefiind afectate de secetă.
Așa se explică numărul mare de cereri venite din sudul țării pentru a cumpăra grâul produs în județ, spune directorul adjunct al Direcției Agricole Brașov, Gero Mihaly:
Oferta este la 55-60 de bani kilogramul de grâu. Dar marii producători au depozite și puțini sunt dispuși să vândă la ora actuală. La producțiile din 2020, ca să și faci profit, prețul ar trebui să fie măcar 70-75 bani, pentru că producția este totuși mai mică decât în alți ani iar cheltuielile sunt cam aceleași. De exemplu, la grâu în 2019 am avut 4600 kg la hectar iar anul acesta 3600, cu 1000 kg mai puțin, sigur, mult peste ce au obținut cei din sud. În condițiile acestea vin speculații, se interesează, avem telefoane date la fermieri.
În România, atât culturile de primăvară cât și culturile semănate în toamnă au fost afectate de secetă pe o suprafaţă de aproape 2 milioane de hectare, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
Acesta a precizat că efectele negative au apărut fie din cauza faptului că s-au închis unele domenii de activitate care erau conectate la agricultura şi industria alimentară, fie pentru faptul că s-a modificat profund comportamentul cumpărătorului.
Valeriu Russu