Producțiile de miere sunt peste anii anteriori

Publicat de Corina Muntean, 1 septembrie 2021, 12:25
Anul 2021 a fost un an apicol mai bun decât precedenții, a declarat azi președintele Apicola Mureș, Vasile Bota.
Pe o scară de la zero la zece, anul acesta a fost de nivel 7-8, față de 5-6 anul trecut, apreciază Bota.
Acesta a anunțat o producție medie de 15-20 de kilograme de miere:
Anul acesta, în pastoral în sudul țării din cauza condițiilor meteo nefavorabile, la salcâm s-a recoltat cam 10 kilograme de miere pe familie de albine. Aici în județ au fost stupari care au scos până la 20 de kg la salcâm, la rapiță a fost mai puțin și la polifloră s-a recoltat în jur de 10 kilograme. Acuma, cei care au mers la munte, nu prea sunt încântați. Per total putem spune că a fost o producție medie de 15-20 de kilograme, în funcție de puterea familiei de albine și de zonă.
Problema cea mai delicată este valorificarea mierii, dată atât de concurența mierii ieftine de import cât și de faptul că românii consumă foarte puțină miere, constată Vasile Bota:
Un borcan de miere de un kilogram se vinde la 25-30 de lei la polifloră și 35-40 de lei la salcâm. Dar nu cumpără lumea miere, fiindcă mierea e și un medicament și un aliment, sunt copiii care nu au mâncat miere în viața lor, asta e problema. Du-te în supermarket să vezi ce miere e acolo și hai să vezi ce miere dăm noi aici la magazinul nostru, unde e miere achiziționată de la stupari, o cumpără cu 15-20 de lei lei și o vând cu 30 de lei kilogramul la polifloră. La salcâm e o miere mai pretențioasă, nu zaharisește, însă toate celelalte zaharisesc.
Ministrul Agriculturii a anunțat finanțarea unui ajutor de minimis pentru sectorul apricol de 52 de milioane de lei. Întâi august a fost ultima zi în care apicultorii au putut depune cererile de plată la APIA, în Mureș fiind depuse circa 400 de dosare.
Apicultorilor le sunt subvenționate medicamentele, uneltele apicole, achizițiile de mătci și familii de albine, dar și analizele mierii, iar asociațiile apicole primesc subvenționare pentru cursuri de specializare precum și pentru organizare de târguri și expoziții apicole.
În ultimii doi ani, decontările producătorilor de miere din județ s-au cifrat între 3 și 4 milioane de lei, plasând jud. Mureșul între primele 5 la nivel național.
Valeriu Russu