Producții reduse de cartof, în această toamnă

Publicat de Corina Muntean, 8 septembrie 2021, 11:45 / actualizat: 8 septembrie 2021, 13:11
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat că producţia de cartofi din Harghita este mai mică în 2021 decât anul trecut, cu circa 30-40%, din cauza lipsei de precipitaţii de la sfârşitul lunii iulie.
Și directorul Direcției Agricole Covasna, Kozma Bela aprecizază că producțiile sunt mai slabe față de anul trecut pentru cartofii de consum.
În aceste zile s-au recoltat doar cartofii timpurii și cei pentru industrializare, iar cartoful de toamnă e încă în pământ, și așteaptă să mai crească, date fiind ploile recentele, precizează Kozma Bela:
Nu pot să vă spun un preț exact acuma, că e un leu și 15 bani sau 97 de bani, dar e cam în jur de 1 leu, la fermierii mai mici. La cei care livrează spre hipermarketuri, acolo prețul poate să meargă până la 1,50 lei kilogramul. Producțiile sunt mai slabe față de anul trecut pentru cartofi consum, din cauza secetei din lunile iulie-august, nu s-au format tuberculii, nu sunt destul de mari. Poate fi în defavoarea fermierilor dacă eu dau cifre și nu e chiar așa, pentru că încă suntem la începutul perioadei de recoltare, s-au recoltat doar cartofii timpurii și pentru industrializare. Cartoful de toamnă e în pământ și așteptăm să mai crească un pic.
Suprafețele cultivate cu cartofi sunt, de la an la an, tot mai mici. Federația Națională a Cartofului atrage atenția autorităților că de la intrarea României în UE, competiția directă cu producătorii europeni a redus la o pătrime suprafețele cultivate.
Directorul Federației, Romulus Oprea subliniază că sunt protejați doar cultivatorii care primesc subvenții APIA. Ceilalți, care sunt în competiție directă cu fermierii din vest riscă să dispară de pe piață:
Se cultivă 33.000 de hectare, din care 600 de ha pentru sămânță și vreo 3500 pentru industrializare. Nu știe nimeni câți sunt cei care produc doar pentru consum propriu, sunt foarte mulți dar au suprafețe mici. În concluzie, cartoful din România e în pierdere accentuată de viteză, și ar trebui să avem foarte mare grijă, să nu pierdem și ce avem. Deci se vorbește de acel sprijin cuplat, în total de 3500-4000 de hectare, restul, scapă cine poate, competiție directă cu producătorii din vest și sunt discriminați de-a dreptul pe piața românească de către rețelele de supermarketuri.
Consumul de cartofi pe cap de locuitor în România este de aproape 100 de kilograme pe an, iar țara noastră a cheltuit în 2019, 64 de milioane de euro pentru import de cartofi.
Producţia de cartofi obţinută anul trecut – 2,68 milioane de tone – a clasat România pe locul şase în Uniunea Europeană.
Valeriu Russu