Producție TNR, în selecția UK International Radio Drama Festival 2021
Publicat de Corina Muntean, 23 martie 2021, 17:08
În perioada 23 – 26 martie se desfășoară exclusiv online festivalul de teatru radiofonic UK International Radio Drama Festival (UKIRDF). Producția Teatrului Național Radiofonic, Sufletul pereche de Petre Barbu, în regia lui Attila Vizauer, sound design Mădălin Cristescu și în interpretarea excepțională a lui Dan Tudor, se află în selecția finală la categoria Radio Drama și va fi ascultată online joi, 25 martie, de la ora 16:15.
După ediția anulată anul trecut din cauza crizei sanitare declanșate de pandemie, organizatorii propun pe durata celor cinci zile de festival o ediție online care include sesiuni zilnice de ascultare, urmate de discuții cu participanții despre producțiile din program. La preselecție s-au înscris peste 100 de producții din 21 de țări, pentru ca în selecția finală să rămână 20 de producții la categoria Radio Drama și 24 la Short Forms, produse atât de posturile publice, cât și de producătorii și artiștii independenți din întreaga lume.
Programul complet se găsește pe https://radiodramafestival.org.uk/listening-sesssions/
Juriul e format din reprezentanții producțiilor selectate în concurs. Premiul publicului, unic în peisajul festivalier de gen, va fi votat online de către ascultătorii din întreaga lume care au ascultat producțiile online, iar câștigătorul va fi comunicat după încheierea festivalului. Publicul poate asculta și urmări scripturile în limba engleză ale tuturor producțiilor la liber pe site-ul festivaluui.
De-a lungul ultimilor cinci ani, producțiile TNR au fost constant selectate la UKIRDF cu rezultate ce confirmă poziția Radio România printre cei mai valoroși producători europeni de teatru radiofonic.
Tema acestei ediții speciale de pandemie a festivalului este We shall everyone be mask`d/Vom fi cu toții mascați. Sintagma exprimă dubla semnificație a măștii în acest context. Pe de o parte, masca e un element obligatoriu de siguranță sanitară, general impus cetățenilor. Pe de altă parte, masca în teatru e semnul personajului și al ficțiunilor scenei. Așadar, cu toții suntem mascați în aceste vremuri, de o parte și de alta a scenei, iar teatrul radiofonic ne intermediază povești de viață cu care să înfruntăm aceste vremuri dificile. Un element de noutate, lansat la această edițiie a festivalului, îl constituie realizarea unor producții colaborative de doar 20 de secunde – durata recomandată pentru o spălare temeinică pe mâini – la care sunt invitați să participe producătorii, scriitorii și regizorii de teatru radiofonic în prima parte a zilei în programul festivalului. Acest experiment sonor dorește să coaguleze atmosfera de comunicare profesională în festivalul intermediat de ecrane.
Premiera lunii decembrie 2020, monodrama Sufletul pereche de Petre Barbu, este cea mai recentă montare radiofonică din creația scriitorului și dramaturgului la Teatrului Național Radiofonic. Piesa tratează drama confruntării artistului cu sacrificiul creației și cu spaima ratării, la bilanțul vârstei mature. Metafora vieții ca o cursă în bazinul de înot e ocazia înfruntării polemice a artistului cu vocile conștiinței. Literatura e singurul loc în care moartea poate fi răscumpărată, iar impulsului creației contrabalansează remușcările în fața pierderii irecuperabile a oamenilor dragi. Multiplicarea vocilor conștiinței redă stările contradictorii pe care le încearcă personajul – în fapt, alter ego-ul dramatrugului – în lupta cu propriul destin. Mesajul marianic al creației, topit în ansamblul scriiturii lui Petre Barbu, e sugerat de cultivarea tulpinei de măr și de rodul său miraculos. Regizorul Attila Vizauer compune polifonic universul personajului, iar interpretarea versatilă a actorului Dan Tudor dă viață vocilor convocate la judecata conștiinței. Sound design-ul realizat de Mădălin Cristescu împlinește în adâncime sonoră spațiul ficțional al monodramei.
Sufletul pereche de Petre Barbu – Regia artistică: Attila Vizauer. Interpretează: Dan Tudor. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Sound design: Mădălin Cristescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.