Producție scăzută de grâu anul acesta, dar suficientă pentru piața internă
Publicat de Corina Muntean, 26 august 2020, 14:00 / actualizat: 26 august 2020, 15:24
Ca atare, în pofida Covid 19 și a secetei, siguranța alimentară a României nu este în pericol, reiese dintr-un studiu realizat de Clubul Fermierilor Români.
Astfel, chiar la o recoltă de grâu cu circa 30 la sută mai mică decât anul trecut, se estimează anul acesta o producție de circa trei ori mai mare decât necesarul intern, a precizat analistul Clubului Fermierilor, Cezar Gheorghe:
Dacă în România o producție obișnuită de grâu era de 9,6 – 9,7 tone, în acest an avem un maxim de 6,7 milioane de tone. Dacă extrapolăm din aceste cifre, consumul lunar al României de circa 180.000 de tone, ne rezultă o cifră de 2,2 milioane de tone producție, consum intern. Asta ne duce la o concluzie clară, că siguranța alimentară a Românie nu este pusă în pericol sub nicio formă.
Clubul Fermierilor Români speră ca cei peste 34.000 de fermieri români afectați de pagubele provocate de secetă să primească cât mai repede de la stat ajutoarele promise.
Reprezentanta Direcției Agricole Mureș, consilierul Silvia Jude, confirmă o scădere de 25-30 la sută atât a producției cât și a prețurilor de vânzare la grâu.
Producția este însă suficientă pentru necesarul județului, susține Silvia Jude, care a cules informații din teritoriu, de la fermieri:
În județul Mureș, producția medie la hectar a fost de 4300 de kilograme, față de anul trecut când am depășit 5100. Producția totală anul acesta a fost de 130.120 de tone. Costul mediul al producției a fost cam la fel, a crescut însă prețurile imputurilor, la pesticide, îngrășăminte, o cheltuială pe hectar între 3700-4200 de lei. Chiar astăzi am vorbit cu un fermier care mi-a spus că toată cantitatea de grâu a vândut-o cu 900 de lei pe tonă la o fabrică de panificație din țară, pentru că a avut indici de calitate superiori față de anul trecut.
În actualul an agricol, din cauza secetei pedologice producătorii români au avut un cost ridicat al producției, de unde a rezultat o scădere a ofertei interne de grâu, a constatat Clubului Fermierilor Români.
Ca atare, fermierii își stochează producția, așteaptă să treacă valul de ofertă reprezentat de grâul rusesc care intră pe piață la prețuri mici, iar din decembrie-ianuarie speră să își poată vinde propriul grâu la prețuri rezonabile.
Valeriu Russu