Producția și vânzarea de mere românești este în declin

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 martie 2022, 12:59
Este motivul pentru care Ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, i s-a cerut să intervină pentru a salva acest produs autentic, mărul românesc, care se produce pe suprafețe tot mai mici.
Deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă, a avut o interpelare în acest sens, atenționând asupra crizei alimentare despre care specialiștii spun că se va acutiza în acest an:
Specialiștii din domeniu să atragă atenția că soiurile românești sunt îndepărtate, iar România importă mere de la mii de kilometri. Soluții și fonduri există, există în continuare producători dornici să valorifice mărul românesc, doar că nu există voință politică. Lipsa unor strategii în domeniul alimentar nu poate echivala decât cu o iresponsabilitate. Statul ar trebui să stimuleze asocierea și să faciliteze acel dialog între producători și hipermarketuri, în sensul în care în loc să avem mere importate oferite copiilor la școală, să avem o producție locală care să poată fi valorificată imediat.
Dan Tănasă deplânge dispariția programului de distribuire a merelor în școli, în condițiile în care exportăm anual peste 20.000 de tone de mere, chiar dacă statul român le poate cumpăra fermierilor noștri producția.
La rândul său, producătorul mureșean Constantin Pogăcean constată că există două produse din fermele românești concurate neloial de statele europene din proximitatea României: porcul și mărul.
În privința mărului, în timp ce în alte state există supraproducție, iar fructul e tratat cu foarte multe substanțe chimice, la noi nu se întâmplă acest lucru, subliniază Constantin Pogăcean:
Pe viitor, cred că mărul are șanse destul de slabe, dacă nu suntem în stare să-l protejăm. Au mai venit și prețurile mărite la energie electrică, deci conservarea mărului o să fie o problemă dacă aceasta (n.red. energia electrică) nu va fi subvenționată. Pe lângă asta, nu mai există nicio societate care să asigure cultura de măr împotriva înghețului târziu de primăvară. Orice cetățean poate să își dea seama, făcând o vizită la magazine, că acum nu mai sunt decât mere de Polonia și Italia. Una din soluții ar fi controalele un pic mai intense și mai bine făcute, din punctul de vedere al conținuturilor de pesticide. Dacă luați un măr românesc și îl puneți în cameră, în 4-5 zile începe să se strice, și dacă luați un măr polonez, nici după două luni de zile nu pățește nimic.
Costul ridicat la producția la mere este cauzat în România de cheltuielile ridicate suportate de către fermieri, în lipsa subvențiilor măcar parțiale, așa cum se întâmplă în alte țări.
Potrivit specialiștilor din agricultură, anul trecut a fost unul de producție medie la mere în județul Mureș, realizându-se aproximativ 30 de tone la hectar, din cele circa 800 de hectare de livezi existente.
Valeriu Russu