Producţia Radio România Heruvim’s Dream de Mihnea Chelaru – locul al II-lea la concursul de producţii radiofonice 60 Secondes Radio 2018
Publicat de MIRELA ROTAR, 22 mai 2018, 09:26
Teatrul Naţional Radiofonic al Radio România a obţinut, cu Heruvim’s Dream de Mihnea Chelaru, premiul al II-lea la concursul internaţional de creaţii radiofonice de un minut de la Montreal.
Câştigătorii celei de-a patra ediţii a concursului internaţional 60 Secondes Radio 2018, dedicat creaţiilor radiofonice de 60 de secunde au fost anunţaţi la Montreal.
Lansat în 13 februarie, de Ziua Mondială a Radioului, ediţia 2018 a concursului a reunit 168 de producţii radiofonice din 25 de ţări de pe cinci continente (America, Europa, Asia, Australia şi Africa). Cifra record de participanţi de la această ediţie a oferit juriului un bogat material de selecţie realizat de creatori provenind din şcoli, culturi şi estetici radiofonice foarte variate.
Juriul concursului care a deliberat în birourile Radio-Canada a fost format din şapte membri, printre care se numără directori de festivaluri, programatori şi directori de posturi de radio din Canada şi Franţa.
Boris Chassagne, directorul concursului 60 Secondes Radio a apreciat imensa resursă de creativitate pe care au dovedit-o participanţii şi a subliniat capacitatea acestor creaţii sonore de a reflecta subiecte sensibile ale lumii de azi.
Câştigătorii concursului 60 Secondes Radio 2018 sunt:
Premiul I – Time Coloured Face – Bernard Clarke (Irlanda).
Premiul al II-lea – Heruvim’s Dream – Mihnea Chelaru (România).
Premiul al III-lea- payPhone – Darryl Lucas (Marea Britanie).
A fost acordată o menţiune specială pentru Buttermilk – Antje Vowinckel (Germania).
Mihnea Chelaru, multi-premiat regizor de teatru radiofonic al redacţiei Teatrul Naţional Radiofonic al Radio România, e autorul întregii producţii Heruvim’s Dream. El semnează atât scenariul, cât şi regia artistică într-o bijuterie sonoră de un minut ce citeşte în modelul cultural al jocului războiului violenţa ca revers al datelor constitutive fiinţei umane. Copilul cufundat în jocul soldaţilor de plumb ne intermediază viziunea tragediei războaielor contemporane. Victimele lor sunt copiii crescuţi cu idealul bărbăţiei războinice. Chemarea mamei prefigurează bocetul tuturor femeilor ce îşi vor pierde fiul în războaiele de azi. Juriul concursului a comentat multiplele semnificaţii ale creaţiei sonore: de la modul în care ne setează educaţia şi valorile transmise în copilărie, până la felul în care sonorul jocurilor virtuale banalizează oroarea războiului.
„Heruvim se află între joc, vis şi realitate; e un vizionar, un înger divin sau un copil amputat? Textura sonoră e savant compusă.” (Boris Chassagne, directorul concursului 60 Secondes Radio)
Mihnea Chelaru împarte podiumul cu Bernard Clarke, Darryl Lukas şi Antje Vowinckel, creatori din şcoli de creaţie radiofonică europeană prestigioase (Irlanda, Marea Britanie şi Germania), confirmând cu un nou premiu calitatea teatrului radiofonic produs de Radio România.