Producția industrială, în cădere liberă în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 1 iulie 2022, 10:41 / actualizat: 8 iulie 2022, 8:08
Cu aproape 40% a scăzut producția industrială din județul Mureș în primele patru luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Scăderea producției se datorează, în principal, activității reduse a principalilor operatori industriali din județ din cauza scumpirii energiei și a gazelor. Cifra de afaceri în județul Mureș a crescut, în schimb, cu 10%.
Nu la fel s-a întâmplat în celelalte județe din Regiune care au înregistrat mici creșteri ale producției.
Jumătate din producția industrială din Sibiu, și chiar din Brașov, depinde de firmele nemțești, aflăm de la directorul Direcției de Statistică Brașov, Ioan Popescu:
Azomureșul și-a oprit iarăși producția… da, sunt afectați cei care consumă gaz și produc pe baza consumului de gaze dar au fost afectați și cei mici care nu au putut să-și plătească încălzirea. Foarte multe firme mici, micro, cu 1, 2 angajați și-au închis porțile tocmai datorită faptului că nu și-au putut plăti facturile la energie. Din păcate, suntem legați, în Mureș de îngrășăminte, dar noi ,Brașovul și Sibiul, de industria auto. Cel puțin, Sibiul are 50% din producție legată de Germania, cu componentele acelea auto iar în Brașov, 40%. Dacă în Germania, dacă lucrurile merg prost, înseamnă că automat și la noi merg prost.
Comerțul exterior înregistrează, de asemenea, valori catastrofale în județul Mureș.
Dacă în primele două luni din an s-au făcut exporturi în valoare de 215 milioane de euro, în schimb importurile au depășit o dată și jumătate exporturile.
Deficitul comercial al economiei mureșene a ajuns în luna februarie a acestui an la circa 300 de milioane de euro, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cristina Bulbescu