Producția de miere, afectată de pesticidele sintetice

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 septembrie 2020, 13:17
Organizația Declic împreună cu alte organizații similare din Europa a deschis o petiție online adresată Comisiei Europene, prin care-i solicită acesteia să propună acte juridice pentru eliminarea graduală a pesticidelor sintetice până în 2035.
Pentru ca solicitarea să devină efectivă, trebuie strânse un milion de semnături din minimum 7 țări membre ale UE. Până în prezent s-au strâns aproape 400.000, din care peste 25.000 provin din România, a precizat reprezentantul Declic, Antoniu Bumb.
Acesta lansează un apel de strângere a cât mai multor semnături, fiindcă fără polenizarea albinelor nu am mai avea fructe și legume:
Cerem înlăturarea pesticidelor sintetice în agricultura UE cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, și înlăturarea lor totală până în 2035. Mai cerem restabilirea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât agricultura să devină un vector al recuperării biodiversității. Nu în ultimul rând, cerem reformarea agriculturii prin prioritizarea unei agriculturi la scară mică, diversă și durabilă, precum și sprijinirea cercetării în domeniul agriculturii fără pesticide și Organisme Modificate Genetic.
Apicultorul mureșean Sima Francisc susține că, în pofida interdicției europene, mulți agricultori folosesc încă asemenea pesticide- cauza probabilă a morții multor familii de albine:
Orice material sintetic folosit în agricultură, în mod special neonicotinoidele, influențează negativ și producția și vitalitatea familiilor de albine, care își pierd simțul de orientare și rămân afară, în câmp. Cu toate că la nivel de Uniune Europeană asemenea substanțe sunt interzise, la noi sunt folosite în continuare, fiindcă mulți agricultori le mai răspândesc pe câmp neoficial, apoi la anumite ferme le-au mai rămas agricultorilor în stoc anumite pesticide – sunt fenomene foarte greu de controlat.
Dincolo de problema pesticidelor, nici vremea nu i-a ajutat pe apicultorii români. Anul acesta din cauza vremii capricioase, producția de miere a fost de 25-40 la sută față de media multianuală.
Cu toate acestea, prețurile au rămas neschimbate, susțin producătorii de miere. Se importă, în continuare, mari cantități de miere europeană extracomunitară, și din țări de pe alte continente, la prețuri foarte mici, ce fac concurență neloială apicultorilor români.
Valeriu Russu