Producția de fructe de pădure, în scădere în județul Mureș
Publicat de radiomures, 30 august 2016, 12:20
În ultimul deceniu pădurile mureșene nu mai produc cantități mari de zmeură, pentru că zonele în care cresc arbuștii s-au redus
Pe de altă parte, nici occidentalii nu mai cumpără fructe din producția României. Ei preferă să cumpere din Polonia sau Slovenia, de unde transportul este mai ieftin.
De asemenea, importatorii își fac stocuri pe 2-3 ani congelând frutele de pădure, a explicat reprezentantul Biroului de Regenerare a Pădurilor din cadrul Direcției Silvice Mureș, Vasile Pușcaș:
În acest an Direcția Silvică Mureș a achiziționat 2,5 tone de afine la prețul de 6 lei pe kilogram, planul fiind realizat. Producția de afine e mai mică pentru că în fondul forestier sunt suprafețe administrate de alți proprietari. La ora aceasta sunt culese 21 de tone de cătină, la prețul de 1,5 lei kilogramul. Sezonul de cătină încă nu s-a încheiat, iar avem un plan de 40 de tone de cătină. Acest fenomen este de minimum 10 ani și s-a pierdut peste 60 la sută din producție, se achiziționează de alte firme care dau un preț mai bun decât Direcția Silvică.”
Vasile Pușcaș a adăugat că și producția de zmeură scade mereu, din cauză că atunci când se fac lucrările silvice, zmeurișul este înlăturat. Suprafețele s-au redus astfel cu peste 60 la sută.
Și numărul celor care culeg fructe este în scădere. Oamenii se mulţumesc cu ajutorul social sau preferă să fure fructele şi să le vândă pe marginea şoselelor.
Vali Russu