Producţia anuală de peşte este mică şi scumpă în România
Publicat de Corina Muntean, 28 ianuarie 2019, 16:05
Producţia anuală de peşte este mică şi scumpă în România, se plâng reprezentanţii pescarilor.
Lipsa subvenţiilor, a compensaţiilor, dar şi înmulţirea excesivă a pelicanilor şi a cormoranilor sunt câteva din problemele acestui sector.
Reprezentanţii Patronatului Peştelui din România au declarat astăzi într-o conferinţă de presă că în Delta Dunării, care este arie protejată şi sunt restricţii de vânătoare, cormoranii au ajuns la un număr de 35.000 de exemplare, potrivit recensământului din 2017.
O astfel de pasăre mănâncă circa un kilogram de peşte pe zi, în timp ce un pelican se hrăneşte în medie cu 10-15 kilograme.
Preşedinta Patronatului Peştelui din România, Mariana Munteanu, afirmă că un sprijin financiar din partea statului ar fi binevenit:
Importăm peste 80%. Nu e posibil aşa ceva. Cu 100 de mii de hectare de amenajări în care putem produce peşte sănătos, noi să importăm. Germania dă 1.000 de euro pe hectar ca să protejeze biodiversitatea. Noi credem că 250 de euro pe hectar pe an ar fi o sumă bună pentru a menţine această biodiversitate. Există un strigăt de disperare al acvacultorilor. Nu se poate ca sute de mii de păsări să vină să-ţi mănânce recolta.”
Pierderile anuale de peşte din cauza pelicanilor şi cormoranior sunt de aproximativ 25.000 de tone anual, mai spun specialiştii.
Această cifră reprezintă două treimi din întreaga producţie anuală.