Producătorii români de vinuri s-au adaptat noilor condiţii

Publicat de Corina Muntean, 17 noiembrie 2020, 11:04
Producătorii români de vinuri, dar şi retailerii care comercializează astfel de produse, susţin că au învăţat din pandemie să se adapteze noilor condiţii. Un mare accent a fost pus, mai mult ca oricând, pe interacţiunea cu clienţii în mediul online.
În plină criză economică cauzată de pandemia de coronavirus, industria românească a vinului şi-a readaptat afacerile, punând accent masiv pe vânzări online şi pe exporturi.
Pe de altă parte, jucătorii din industrie susțin la unison faptul că au fost afectaţi de problemele cu care s-a confruntat şi se confruntă sectorul HoReCa în această perioadă, și s-au focusat mai mult pe partea de retail, pe export masiv și pe online unde a fost triplat numărul de magazine virtuale. Partea aceasta de export a fost o soluţie salvatoare şi cumva pandemia a fost pentru noi plină de oportunităţi. Situaţia din HoReCa ne-a afectat, dar nu într-o măsură în care să ne destabilizeze. Dacă anul trecut vindeam zero la export, anul acesta sperăm să închidem undeva la 7 – 10% din cifra de afaceri per total, spune Rareş Florea, CEO Domeniile Avereşti.
În acelaşi context al adaptării afacerilor la vremurile actuale, directorul de marketing al Cramelor Cotnari, Ştefan Chiriţescu, a apreciat la o conferință dedicată vinurilor și organizată de ZF. că nu a fost un an rău pentru industria de profil. ”Este anul în care am vândut cele mai multe sticle din vinotecă prin intermediul online, ceea ce arată puterea acestui mediu.”, a spus Chiriţescu. La rândul său, Andreea Micu, proprietar Avincis, a atras atenţia că este foarte dificil în această perioadă un sprijin pentru HoReCa, și, în același timp, ca producătorii de vinuri să supravieţuiască.
Mihai Bălănescu, director naţional de vânzări la Jidvei:
Pentru noi, canalele online au cunoscut o creştere foarte mare, iar vânzările din acest an s-au dublat, chiar s-au triplat faţă de anul trecut. De asemenea, zona de retail a cunoscut o creştere semnificativă, a subliniat antreprenoarea. În ceea ce priveşte preferinţele românilor pentru vinuri, există o reticenţă a consumatorului în a testa produse noi, majoritatea preferând branduri şi etichete cunoscute. Noi aveam o prezenţă bună în online şi înainte de pandemie, dar de când a început pandemia online-ul a devenit mai important. Am investit mai mult în promovarea site-urilor, precum şi în promoţii mai atractive pentru consumatori.
Şi retailerii au fost nevoiţi să se adapteze noului comportament al consumatorilor și a blocajului de CashFlow din domeniul HORECA, rezultat din perioada de restricţii cauzate de pandemia de COVID-19, constatându-se în această perioadă o creștere a cererii pe partea de vinuri premium. O industrie care reușește să rămână pe linia de plutire, dar nu se știe până când.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.