Producătorii merelor de Batoș se tem de concurența neloială

Publicat de Corina Muntean, 6 februarie 2020, 16:09 / actualizat: 6 februarie 2020, 17:13
În goana după produse locale cu renume, unii cumpărători riscă să fie păcăliți de vânzători care, fie procură certificate fără a fi cu adevărat cultivatorii produselor pe care le expun pe tarabe, fie nici măcar nu dețin acte care să le ateste calitatea de producător. Este și cazul celebrelor mere de Batoș din județul Mureș
Deși în Batoș au mai rămas doar 10 propietari de livezi, renumele merelor s-a păstrat. Cumpătorii le caută în piață, iar unii vânzători au speculat această cerere. Adevărații producători se tem că astfel li se face o concurență neloială și se pun pe piață inclusiv mere din afara țării.
Grigore Ardelean:
Primăria a căutat încă din 2017 să ajute producătorii și a înregistrat la OSIM marca Mere de Batoș.
Cumpărătorii pot cere vânzătorului să facă dovada de proveniență a mărfii, însă nu știu sigur dacă actele sunt conforme cu realitatea din teren.
Inspectorii Direcției pentru Agricultură Mureș, atrag atenția că autoritățile locale ar trebui să facă verificări în teren, înainte de a elibera certificatele pentru producători.
Directorul Ioan Rus:
Multe dintre livezile de meri din Batoș sunt în declin din cauza îmbătrânirii și a lipsei de investiții în ultimele decenii. Din circa 300 de ha, se mai lucrează un sfert. Pentru restul, Direcția Agricolă propune defrișarea și înființarea de culturi agricole noi care pot aduce repede profit.