Producătorii de cartofi din Harghita rămân cu marfa nevândută din cauza importurilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 aprilie 2018, 12:21 / actualizat: 18 aprilie 2018, 7:22
Acesta este semnalul de alarmă tras de reprezentantul Asociației Cultivatorilor din Sânmărtin, județul Harghita.
Keresztes Vicențiu spune că producătorii români înregistrează pierderi, iar suprafeţele cultivate cu cartofi s-au redus semnificativ în ultimii ani.
Semnalul de alarmă e tras și în contextul în care inspectorii fitosanitari români au depistat recent 1.100 de tone de cartofi proveniți din Egipt infestați cu o bacterie (Ralstonia solanacearum).
Producătorul harghitean, Keresztes Vicențiu:
Până la 10% din producția de anul trecut, fiind un an bun, probabil că se găsește la producător. În alți ani, cartoful se vindea cu 1 – 1,50 lei pe piață, iar producătorul măcar primea 60-70 de bani. În acest an, cartoful a rămas la 1,50 lei pe piața liberă, iar producătorul primește 35-40 de bani. Deci, există undeva niște scurtcircuite care practic ridică prețul cu amănuntul pe piața liberă, iar producătorul nu poate beneficia pentru că nu este organizat în cooperative, nu are cantitate mare.”
Comercianții din piețe care au pe tarabe cartofi de Harghita au sesizat și ei că au scăzut vânzările:
În Covasna, recolta de cartofi e încă la loc de cinste, iar producătorii mari reușesc să-și vândă marfa, mai ales în scopuri industriale, pentru producția de chipsuri, spune directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba:
Zic eu că suntem într-o situație puțin mai bună decât cei din Harghita. Putem să distingem două categorii de producători: una cu o potență economică mai mare și ei au deja liniile de desfacere către hipermarketuri. La noi problema este mai mare cu producătorii mici și mijlocii care nu pot face o marfă și calitativ și cantitativ mai vandabilă.”
În Covasna, cultura de cartofi se întinde pe aproape 13.000 de hectare, de pe care s-au recoltat anul trecut circa 350.000 de tone de cartofi, cu o treime mai mult decât media multianuală.
Soluția pentru susținerea culturilor, potrivit celor din domeniu, este ca producătorii să se unească în asociații, iar cumpărătorii să prefere marfa autohtonă.
Marcela German